U trendu

Reizdana ploča prvog Boom festivala, starog pola stolaća

ZAGREB – Album „Pop festival Ljubljana 72“ sa 50 godina starim koncertnim snimcima Indeksa, Tajma i drugih imena jugoslovenskog roka reizdan je kao dvostruka 180 gramska vinilna ploča, saopštio je izdavač Kroacija rekords.

Prvo izdanje „Boom festivala“ 1972. godine, tada zvano „Pop festival Ljubljana 72“, okupilo je Nirvanu, Indekse, Dragu Mlinareca, Ivicu Kiša i Tomaža Domicelja, Alarm, Grupu 777, Mlade Leve, Had, Ivicu Percla, Grupu Marina Škrgatića i Tajm, podseća Kroacija rekords.

„Danas, kada ‘Boom festival’ obeležava pola stoleća i kada ga definitivno možemo nazvati jugoslavenskim Vudstokom, izdanje koje je dosta traženo na tržištu ponovno stiže na vinil“, saopštio je nekadašnji Jugoton.

„Boom festivale“ su održavani jednom godišnje od 1972. do 1978. u Ljubljani, Zagrebu, Beogradu i Novom Sadu, sa njih je objavljeno nekoliko živih albuma, a pokrenuli su ih menadžer Vladimir Mihaljek Miha i Branko Lazarević.

„Kao klinac sam sanjao da mogu napraviti jedan Vudstok u Jugoslaviji. To mi je i uspelo davne 1972. godine u hali Tivoli u Ljubljani. I festival je bio rasprodan”, rekao je Lazarević.

Mihaljek se prisetio da su ljubljanski koncert radili s Perom Dimitrijevićem koji je vodio Slovenijakoncert, a festival je snimao Miro bevc iz studija Akademik.

„‘Boom festival ‘ se zapravo zvao jugoslavenski pop rok festival, ali smo ga s vremenom preimenovali u ‘Boom’ jer predznak jugoslavenski očito više ne odgovara”, naveo je Mihaljek.

Prema njegovim rečima, „ko je nastupio na ‘Boom festivalu’ išao je dalje, na još veće pozornice i pod još veća svetla reflektora“.

„Bilo je to mesto koje te moglo dići u visine“, dodao je Mihaljek.

Tokom godina na „Boom festivalu“ svirali su Ju grupa, Korni grupa, Bijelo dugme, Smak, S vremena na vreme, Riblja čorba, Leb i sol, Vatreni poljubac, Parni valjak, Prljavo kazalište, Pekinška patka i drugi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.