U trendu

S. Janjić: Reakcije iz PR potvrđuju-Dečani i te kako ugroženi

DEČANI – Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić ocenio je da negativne reakcije zvaničnika privremenih prištinskih institucija, posebno predsednika opštine, i medija, samo potvrđuju da su manastir Dečani i srpska pravoslavna baština na Kosovu i Metohiji i te kako ugrožena.

Pan-evropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa „Evropa Nostra“ svrstala je srpski manastir Visoki Dečani na listu sedam najugroženijih kulturnih lokaliteta u Evropi u 2021. godini.

Pristinski mediji i zvaničnici su se potvrdili da pred svetom pokažu nivo „tolerancije“ po već ustaljenom običaju, napisao je Janjić na svom Tviter nalogu.

Predsednica i premijer privremenih institucija samouprave u Prištini Vjosa Osmani i Aljbin Kurti uputili su pismo organizaciji „Evropa Nostra“, tvrdeći da manastir ne ispunjava kriterijume za listu „Sedam najugroženijih lokacija evropskog kulturnog nasleđa“ i zahtevajući da Srpska pravoslavna crkva prizna tzv. Kosovo.

Visoki Decani, manastir Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, sagrađen je u 14. veku, a od juna 1999. godine nalazi se pod zaštitom snaga KFOR-a zbog stalnih napada albanskih ekstremista.

Manastir je ugrožen zbog izgradnje puta Dečani – Plav, koji bi trebalo da prođe kroz zaštićenu zonu oko manastira. Takođe, lokalna vlast u opštini Dečane odbija da sprovede odluku Ustavnog suda u Prištini, kojom je potvrđeno vlasništvo manastira nad 24 hektara zemljišta.
Visoki Dečani su uvršteni na listu svetske baštine 2004. godine, a 2006. godine taj status su dobila još tri manastira Srpske pravoslavne crkve na KiM – Gračanica, Pećka Patrijaršija i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Iste godine ta četiri manastira su uvršteni i na UNESKO-vu listu ugrožene svetske kulturne baštine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.