U trendu

Saradnja u oblasti vizuelne kulture mladih Srbije i Rusije

JAGODINA – U Kulturnom centru u Jagodini večeras je potpisan sporazum o saradnji između ove ustanove i Državne budžetske organizacije za kulturu u Novosibirskoj oblasti (Ruska Federacija).

Sporazum su potpisali direktor Kulturnog centra Nebojša Petrović i direktorka Državne budzetske ustanove Marija Lendova, a odnosi se na razvoj, unapređenje i poboljšanje saradnje u oblasti multimedijskog stvaralaštva i vizuelne kulture za omladinu Srbije i Rusije, a sve u cilju širenja i jačanja međunarodne sradanje dve zemlje u sferi dečije vizulene kulture i umetnosti.

Održana je i projekcija filma Trećeg internacionalnog projekta animacije „Mult – Most“ iz Novosibirska u kojem su učestovala deca Rusije, Srbije i Italije.

Ona su stvarala animirane filmove koji se bave istorijom kraja iz kojeg dolaze, praznicima, običajima ili gastronomijom, izjavila je direktorka programa „Animator Festa“, Marija Vilić.

Tema jednog od filmova je kultura ispijanja čaja koja je u ruskoj tradiciji veoma važna i taj program je nazvan „Čajanka u 7“, a u njemu je učestovala i publika.

Sporazum je potpisan uoči sedmog „Animator festa“, koji se održava od 18. do 22. septembra u Jagodini pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine grada Jagodine, u organizaciji Kulturnog centra.

Projekciji fiilmova prisustovala je i Lendova, koja je i rukovodilac Međunarodnog animacionog projekta „Mult – Most“ i članica žirija ovgodišnjeg „Animator Festa“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar