U trendu

Savremena „Pepeljuga“ na sceni pozorišta Duško Radović

BEOGRAD – Premijera predstave „Pepeljuga“ po tekstu Aleksandra Popovića, u režiji Stevana Bodrože, zakazana je za 28. februar na sceni za decu Malog pozorišta Duško Radović, najavljeno je na konferenciji za medije u prostorijama pozorišta.

U naslovnoj ulozi komada našla se Vladislava Đorđević, a uz nju na sceni Malog pozorišta Duško Radović „Pepeljugu“ će oživeti Nedim Nezirović, Marijana Vićentijević Badovinac, Dušica Sinobad, Jelena Ćuruvija Đurica, Jovana Cvetković, Uglješa Spasojević, Katarina Dimitrijević, Nikola Šurbanović, Nikola Kerkez, Marijana Petrović i Radica Marinković.

Aleksandar Nikolić, direktor Malog pozorišta Duško Radović kaže da je prva predstava na sceni tog teatra pre 70 godina bila upravo „Pepeljuga“ po tekstu Vladimira Nazora.

„U međuvremenu smo imali još dva uspešna postavljanja „Pepeljuge“ i jako sam radostan što je naša prva premijera ove godine upravo predstava nastala po jednom od kapitalnih dela srpske i jugoslovenske književnosti za decu Aleksandra Ace Popovića“ kazao je Nikolić.

Prema njegovim rečima Aleksandar Popović i Duško Radović imaju veoma značajnu umetničku vezu.

„Pored ljudskog razumevanja i uvažavanja među njima je postojala i veoma značajna umetnička veza. Bilo je interesantno istražiti koga je to Duško radović podržao u sijaset teških umetničkih i životnih situacija i zato smo se odlučili da postavimo taj klasik pozorišta za decu koji nije tako često igran koliko je zasluživao“, kazao je Nikolić.

On je dodao da ansambl nije imao težak zadatak da taj arhaičan tekst pretvori u izuzetno zanimljivu i vizuelno raskošnu predstavu.

„Sočni likovi, dobre teme, uzbudljiv poetski jezik bili su inspiracija za ansambl koji je na savremen način oživeo ‘Pepeljugu'“ kazao je Nikolić.

Reditelj predstave Stevan Bodroža napominje da je Aleksandar Aca Popović pisac čiju ideju ansambl predstave mora da dosegne da bi publika uživala u tom pozorišnom komadu.

„Sve dubine njegovog teksta i satirični i komični duh predstave nije lako savladati ali verujem da je nama uspelo. Uživao sam u procesu pripreme predstave jer smo od uprave bili zaštićeni u našem svetu umetničkog stvaranja. Igrali smo se i ozbiljno istraživali i zahvaljujem se glumcima na nadahnuću i talentu“, kazao je Bodroža.

Vladislava Đorđević kaže da je ansambl kojem pripada jedva čekao neki zahtevan , „gust“ i kompleksan glumački zadatak i veruje da su se dobro nosili sa tim tokom pripreme predstave.

„Imamo prostor u kojem ćemo pokazati različite amplitude svega što možemo“, kazala je Đorđević i istakla je njena „Pepeljuga“ drugačija nego što su to deca navikla u da čitaju u bajci.

„Popovićeva „Pepeljuga“ je podrška svakom ko traži prostor da svoju hrabrost ispolji. Naša „Pepeljuga“ ima snage da uzme ono što joj pripada“ kazala je Đorđević.

Adaptaciju teksta potpisuje Marija Stojanović, scenografiju Zorana Petrov, kostimograf je Senka Ranisavljević, kompozitor Srđan Marković, dok je za scenski pokret zadužena Jovana Ikonić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.