U trendu

Selekcija mladih festivala Sanremo u BG: Spremamo spektakl

BEOGRAD – Čuveni italijanski muzički festival „Sanremo“ biće predstavljen sutra uveče na Kalemegdanu kada će koncert održati finalisti i pobednik selekcije mladih – „Sanremo Giovani, World Tour 2022“ – Juman, Martina Beltrami, Litame i Samia, a Tanjug je imao specijalnu priliku da se danas upozna sa ovim talentovanim pevačima.

Muzičari su svi zajedno najavili za sutra pravi spektakl u Beogradu.
Maestro Mauricio Filardi je umetnički direktor turneje, a upravo je on bio muzički direktor poslednje Pesme Evrovizije 2022 u Torinu.
„Prijatno nam je u Beogradu, svi uživamo u vašem lepom gradu i divnom vremenu. Prvi put sam kod vas, nisam ranije imao priliku, sve što sam do sada video je zaista divno. Sada mislim da je povod sjajan za naše gostovanje, da vidite naše mlade umetnike na koncertu sutra uveče“ rekao je maestro Filardi za Tanjug.

Mauricio Filardo, umetnički direktor međunarodne turneje „Sanremo Giovani World Tour“ od 2019. godine, bio je muzički direktor festivala Sanremo Giovani 2018. i muzički direktor šou programa festivala Sanremo 2019.

Takođe bavi se i produkcijom, pisanjem aranžmana i komponovanjem muzike za film i televiziju.

U poslednjem periodu u Beogradu često gostuju italijanski muzičari kao što je pijanista i kompozitor filmske muzike Nikolo Pjovani (dobitnik Oskara za film „Život je lep“), pijanistkinja Kristiana Pegoraro, a uskoro nas očekuje i poznati pevač Mario Biondi, čest gost prestonice.

„To je zaista veoma lepo, da imamo tu razmenu kulture. Kolegu Pjovanija veoma cenim, on je izuzetan kompozitor, a i ja se bavim komponovanjem muzike za film i televiziju, tako da mi je taj posao veoma blizak“, rekao je Filardo.

Svestran je Filardo, radi na više strana, kao umetnički direktor Evrovizije, turneje „Sanremo Giovani 2022“, i smatra da mu to i nije teško, jer voli svoj posao, sve je u pitanju muzika, tako da mu prija da na više strana bude angažovan i ima više uloga.

Pobednik „Sanremo Giovani” – Juman postao je laureat festivala sa pesmom „Mille notti“ kada je prošao dve selekcije i istakao se među čak 700 prijava.

Ova pobeda omogućila mu je učešće i na festivalu Sanremo 1. februara 2022. sa pesmom „Ora e qui“ i dobio je nagradu „Janači“ od udruženja Nuovo IMAIE „za upečatljivu interpretaciju koja je osnažila harmoniju, prefinjenost i eleganciju pesme“.

Živeo je u Londonu i Berlinu, za koji kaže da su „sjajni gradovi, metropole, koje je morao da obiđe u životu, jer je tamo muzika potpuno drugačija, prema nastupima – koncertima i pisanju, komponovanju, njima je muzika „skoro kao religija“.

„U tim gradovima sviraju na ulici na svakom ćošku, slično sam video i ovde kada smo obilazili grad, što mi se dopalo“, primetio je mladi pevač.

Rođen u Rimu od oca sa Zelenortskih ostrva i majke iz Rima, Juman još kao tinejdžer počinje da piše sopstvene pesme i 2015. godine se selio u London i Berlin ali se već 2016. vratio u Italiju.

Juman se osvrnuo na dve godine pandemije korona virusa, za koju kaže da su kao umetnici skoro u potpunosti bili zaustavljeni, te se sada raduju što se konačno vraćaju muzici, sviranju, nastupima, gostovanjima po Evropi.

Kaže za sebe da se ne oseća kao zvezda, samo mu je drago da može svoju muziku, koju sam piše i stvara, da podeli sa što više publike, da ga vide u medijima, na društvenim mrežama.

Prema konceptu svi će pevati svoje pesme i neke obrade čuvenih hitova.
Na ovoj muzičkoj turneji „Sanremo Giovani 2022“ već su nastupali u Madridu i Briselu, a nakon Beograda nastavljaju put ka Tirani (Albanija).

Atraktivna dama Anđelika Litame, poznata samo kao Litame, u junu 2021. godine, sa pesmom „Respiro su Marte“ (nedavno izašla na digitalnim platformama), plasirala se među prvih šest izvođača na festivalu novije italijanske muzike „Fatti Sentire“, emitovan na kanalu Rai2.

U decembru iste godine, uživo na kanalu RAI 1, bila je u finalu festivala „Sanremo Giovani“ sa singlom veoma kontroverznog naslova „Cažo avete da guardare“.

Litame, kao i svi ostali, prvi put je ovde u Beogradu, inače u Srbiji, dopada joj se arhitektura grada, nada se da će ih sve zajedno lepo primiti publika sutra uveče.

Veoma je mlada i tako brzo je postala popularna, mada ona smatra da je prejaka reč „slavna“ i slično, jednostavno je na neki način iznenada „katapultirana“ u muzički svet.

„Smatrala sam da smo svi ušli u jednu igru i onda hajde da je igramo. Ovo je moj poziv, samo muzikom sam želela da se bavim u životu, tako da ne želim da gubim ni trenutka“, smatra Litame, inače rodom iz italijanskog grada Veneta, koja je počela da piše svoje pesme 2020. sa poznatim autorima i producentima Stefanom Pavijanijem i Nikolom Mesedaljom.

Martina Beltrami je kantautorka iz Rivolija, sa svega tri snimljena singla uspela da dostigne preko 5 miliona pregleda na čuvenoj platformi Spotify.

„Jako sam ponosna na tu činjenicu da vas zaista sluša toliko ogroman broj ljudi, zaista pravih, fizičkih osoba, a ne virtuelnih. Takvo saznanje je zaista izvanredno, da neko voli moju muziku, sluša moje reči, a ne neke druge“, kaže Martina i oseća da ima odgovornost prema tolikim brojevima, ali pre svega zbog publike.

„Prvenstveno bi trebalo da mi kao muzičari prenesemo nešto u šta svi verujemo, uvek je lepo da publika oseća ono što je istinito u umetnosti, to pokušavam da postignem“, smatra Beltrami.

Martina je postala jedna od najperspektivnijih umetnica italijanske muzičke scene, a u decembru 2021. bila je na festivalu „Sanremo Giovani“ sa pesmom „Parlo di te“, i stigla je do finala, upravo ćemo tu pesmu slušati uživo sutra uveče.

Martina je bila učesnik 2020. godine u poznatom televizijskom talent-šou programu „Amici di Maria De Filippi“.

Sa svojim prvim singlom „Luci ačese“ dolazi na prvo mesto liste singlova platforme iTunes i ulazi na liste „New Music Friday“ i „Viral 50“ platforme “Spotify“.

„Velika je sreća da idemo da pevamo po svetu, da podelimo radost sa svima koji su sa nama učestvovali u turneji, stekli smo divno muzičko iskustvo. Mi se zabavljamo, jedva čekam sutra da se i publika zabavi sa nama“, zaključila je Martina.

Egzotična muzička umetnica Samia prvi put peva van Italije, smatra da joj je ovaj dolazak jako lepo iskustvo, a i neobično da konačno idu izvan zemlje, jer je predugo trajala pandemija, koja je Italiju u prvom, naletu korone zahvatila veoma surovo i tragično.
Prija joj toplo vreme u Beogradu, jer je bilo veoma hladno u Briselu – prethodna stanica ove turneje.

Ona sebe smatra za Rimljanku, živi u ovom večitom gradu, a poreklom je iz Somalije i Jemena, mada ne razmišlja toliko o međunarodnoj karijeri.

„Moj kolega Juman mislim da je mnogo više spreman za takve uspehe, ja i ne toliko, ali opet, sve ono što život pruža, ja ću prihvatiti raširenih ruku“, kaže muzičarka.

Samia se nalazi 2021. godine na spisku izvođača diskografske kuće Leave Music i objavljuje singl sa pesmama „Volume Spento“ i „Piove“, u aranžmanu i produkciji Frančeska Katalda, sa kojim je, kako kaže, bila „izvanredna saradnja na svim nivoima“.

Bila je i u finalu festivala „Sanremo Giovani 2021“ sa pesmom „Fammi respirare“, takođe sa istim autoromv – Kataldom.

„Frančesko je uspeo da pronađe dušu moje pesme, i time sam jako zadovoljna. Ja sam napisala tekst i melodijsku liniju, nabacala sam akorde, a on je dodatno sjajno obradio“, objasnila je Samia i dodala da se veoma raduje sutrašnjem koncertu, koji će biti pravi spektakl.

Ambasada Republike Italije u Beogradu, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i Centar beogradskih festivala – CEBEF, organizuju koncert u Beogradu, na otvorenoj sceni Kalemegdana – Gornji grad, a ulaz sutra je za sve – slobodan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.