U trendu

Serijal „Tajne službe Srbije“ na jesen

BEOGRAD – Dokumentarno-igrani serijal „Tajne službe Srbije“, u režiji Ivice Vidanovića, počeće da se prikazuje od septembra na RTS.

Reč je o prvom serijalu o istoriji obaveštajno-bezbednosne službe Srbije, od njenog nastanka do kraja Drugog svetskog rata, rekla je za Tanjug producentkinja Danka Milošević.

Prema njenim rečima, serijal predstavlja analizu istorije tajnih službi koje su delovale na tlu Srbije, a cilj je upoznavanje javnosti sa izazovima sa kojima su se suočavale srpske tajne službe u smeru zaštite i očuvanja srpskog integriteta, državnosti, nacije, identiteta, vrednosti i tradicije.

Milošević je otkrila da je serija snimana tako da podseća na dokumentarce Bi-Bi-Sija i da su sagovornici u dokumentarnom delu bivši direktori službe, profesori bezbednosti, ali i novinari koji se bave tom tematikom.

„Cilj ovog ostvarenja je podizanje nacionalnog duha i jačanje patriotizma“, istakla je Milošević i dodala da je želja bila da se prikaže kako su mnoga tajna zbivanja krojila sudbinu ljudi i srpskog naroda.

Serija je rađena povodom obeležavanja 180 godina od donošenja prvog Vojnog zakona, 12. novembra 1839. u kome je normativno uređena bezbednosna funkcija u Vojsci (nastanak današnje VBA i VOA) i povodom 120 godina od formiranja Posebnog odeljenja za poverljive poslove, 17. decembra 1899. godine, preteče Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

U serijalu, za koji je scenario napisao general Svetko Kovač, igraju Aleksandar Srećkovic Kubura, Slobodan Beštić, Dragan Vujić Vujke, Andrej Šepetovski, narator je Tihomir Stanić, a kostimografkinja Nena Milovanović.

Kako je istakla Milošević, od 20 epizoda posebno se istakla ona o Veri Pešić, četvorostrukoj špijunki tokom Drugog svetskog rata, u tumačenju glumice Vaje Dujović.

U planu je i igrana TV serija i film o Veri Pešić, prema ideji Danke Milošević, scenario je napisao Nedeljko Kovačić, a stručni konsultant je general Svetko Kovač.

TV serija, špijunski triler sa elementima melodrame, o, kako je neki nazivaju, „srpskoj Mati Hari“, imaće 12 epizoda, rekla je Milošević.

To je priča o ženi u muškom svetu, mladoj ženi u raljama spijunske mreže Drugog svetskog rata, ali i patrijarhalnog društva na Balkanu.

Ne želeći mnogo da otkriva, Milošević kaže da je fokus serije na Verinoj intimnoj, psihološkoj drami – odnosu sa majkom Anđom, a u kontekstu Verinog tajanstvenog porekla.

Vera Pešić rođena je 1919. godine u Sijarinskoj banji kod Leskovca, a streljana 1944. godine.

Vera je plenila svojom lepotom i igranjem valcera, posećivala je najprestižnije zabave i hotele gde je upoznavala svoje špijunske mete.

Kasting za seriju biće na jesen, a na njemu će se naći sve mlade glumice koje liče na Veru Pešić, rekla je Milošević i dodala da je snimanje planirano za proleće 2020. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.