Siniši Paviću nagrada „Dositej Obradović“ za životno delo

BEOGRAD – Žiri za dodelu nagrade „Dositej Obradović“ jednoglasno je doneo odluku da se nagrada za životno delo za 2020. godinu dodeli književniku i scenaristi Siniši Paviću, saopštio je danas žiri za dodelu nagrade.

Žiri je radio u sastavu: Mirko Vasiljević, Slavko Gordić, Vojislav Jelić (predsednik), Marko Nedić, Dragan Simeunović.
„Književnik i scenarista Siniša Pavić spada u red najznačajnijih stvaralačkih ličnosti u oblasti književne delatnosti posvećene televizijskoj i filmskoj scenaristici u Srbiji“, naveo je žiri u obrazloženju odluke.

NJegove dokumentarno-igrane serije kao i dramski ciklusi dali su na umetnički način ne samo sliku vremena okupacije Srbije, nego razuđenu fresku ljudskih sudbina, kako žrtava, tako i nasilnika, uključujući tu i sliku poratnih vremena.

U tom delu scenarističke delatnosti Siniša Pavić napisao je istoriografski precizno zasnovane, a umetnički celovito oblikovane drame „Čovek koji je bombardovao Beograd“ (suđenje generalu Leru), „Metak u leđa“, „Na putu izdaje“, „Lovac protiv topa“, i serije Španac, Banjica, Poslednji čin, „Odlazak ratnika, povratak maršala“.

Drugi deo scenarističkog stvaralaštva Siniše Pavića sastoji se od niza igranih serija koje na satiričan način slikaju našu stvarnost i kritički govore o zabludama, sklonostima, mitomaniji i rđavim svojstvima našeg mentaliteta (Vruć vetar, Srećni ljudi, Porodično blago, Stižu dolari, Bela lađa).

Otuda se može reći da je Pavić nastavljač dositejevske tradicije prosvetiteljskog delovanja, i da su njegove satirične dramsko-humorističke serije odigrale značajnu ulogu u kritici koliko tradicionalnih, toliko i novih negativnih pojava i običaja u nas.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.