U trendu

Sinkevič: Filmovi o osajanju slobode u društvu

PALIĆ – Festival evropskog filma Palić počinje večeras na Paliću, a ukrajinska producentkinja Julija Sinkevič selektorka selekcije festivala Paralele i sudari kaže za Tanjug da će publika u njenoj selekciji imati prilike da vidi filmove koji se bave osvajanjem slobode u društvu i pravima na izbor pojedinca.

Sinkevič je filmska producentkinja, selektorka, konsultantkinja, suosnivačica i članica Nadzornog odbora Ukrajinske filmske akademije, članica Nadzornog odbora Ukrajinskog instituta, članica Evropske filmske akademije i osnivač JS Films LLC.

Poslednjih deset godina radila je kao generalni producent Međunarodnog filmskog festivala u Odesi.

Radeći nekoliko godina u distributerskoj i produkcijskoj kući Arthouse Traffic, bila je zadužena za festivalsku promociju selekcije kratkih filmova “Ljuti Ukrajinci” i dugometražnih filmova u produkciji kompanije.

Kao filmska producentkinja, koproducirala je dokumentarni film Vitalija Manskog “Close Relations” i “Heatsingers” Nadie Parfan. Trenutno završava igrani film “Lucky girl” Marisije Nikitiuk i razvija film “Lesia” Nane Janelidze.

Sinkevič u izjavi Tanjugu ističe da će poštovaoci filma na Paliću u njenoj selekciji festivala imati prilike da vide ostvarenja iz istočne i centralne Evrope.

„To su filmovi mladih autora, ali i dokazanih reditelja koji se bave problemima osvajanja slobode u društvu,i pravima na izbor pojedinca. U programu imamo filmove čija su tema sećanja i fizičke slobode…Ti filmovi kritikuju, ali i nude rešenja“ kazala je Sinkevič.

Za nju nema dileme da će najveću pažnju publike u selekciji „Paralele i sudari“ privući ostvarenje „Luča“ Ivice Vidanovića.

„Film je kriminalistička drama koja prati potragu za Lučom, ćerkom inspektora tajne službe u penziji, Petra. U traganju za uzrokom njenog nestanka, Petar zalazi daleko u vlastitu prošlost i njegov svet laži počinje polako da se raspada. Takođe, posebnu pažnju ima ostverenje Tomaša Vasilevskog starog znanca publike festivala na Paliću“ kazala je Sinkevič.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.