U trendu

Škotski pisac Daglas Stjuart dobio Bukerovu nagradu

LONDON – Škotski autor Daglas Stjuart novi je dobitnik Bukerove nagrade za beletristiku za svoj prvi roman „Šugi Bejn“, a žiri je naveo da bi njegova priča o ljubavi i alkoholizmu smeštena u Glazgovu 1980-ih trebalo da postane klasik.

Stjuart (44), koji je osvojio 50.000 funti i tek je drugi Škot koji je osvojio prestižnu književnu nagradu, rekao je da je u šoku, prenosi Rojters.

Knjiga, koja je zasnovana na njegovom detinjstvu, govori o dečaku koji je odrastao tokom teških godina u Glazgovu s majkom koja se bori protiv zavisnosti. Stjuartova majka umrla je od alkoholizma kad je on imao 16 godina.

„Mislim da mi je bilo jasno da je moja majka na svakoj stranici ove knjige i da bez nje ne bih bio ovde i moj rad ne bi bio ovde“, rekao je na dodeli nagrada koja se većim delom održavala na daljinu zbog pandemije kovid-19.

„I tako 30 godina nosim užasno puno vrsta gubitka i ljubavi i bola, i želeo sam zapravo samo da ispričam priču o tome kako je bilo odrastati ‘kvir’ u Glazgovu, odrastati s roditeljem kojeg voliš, ali nisi mogao da ga spasiš. “

Margaret Bazbi, predsednica žirija, rekla je da je roman napisan graciozno i snažno.

Nagrada Buker dodeljuje se svake godine za najbolji roman napisan na engleskom jeziku i objavljen u Ujedinjenom Kraljevstvu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.