U trendu

Snažna ljubavna prepiska

Jedan od kultnih pesnika 20. veka Paul Celan (1920-1970) i njegova supruga Žizela Celan-Lestranž (1927 – 1999), likovna umetnica, razmenili su od 1951. godine do 1970. godine više od sedam stotina dirljivih pisama, od kojih je 74 izabrano u knjizi pod naslovom "Zauvek mi". Knjiga koju je prevela i priredila Jelena Brajović, nazvana je prema Paulovom stihu "još uvek smo to mi", upućenom Žizeli, što je jedan od lajtmotiva njihove prepiske.
Paul Celan bio je evropski pisac u punom značenju te reči. Pisao je na nemačkom, jevrejskog je porekla a rođen je u Bukovini, oblasti imeđu Rumunije, Ukrajine i Moldavije. Paul i Žizela sreli su se 1951. godine i njihova prva pisma odišu oduševljenjem zbog tog susreta. "Osećam se tako nedostojnim tvog života, tvoje Poezije, tvoje Ljubavi – a kao da već ništa drugo osim tebe ne postoji za mene", piše Žizela Paulu. "Ono što sam do sada voleo, voleo sam da bih mogao tebe da volim", odgovara pesnik. Rođenje sina Kloda 1955. godine unelo je u porodicu još veću radost i harmoniju, ali pisanje poezije na maternjem, nemačkom jeziku u Francuskoj, koju su izabrali za domovinu, nije Paulu donelo očekivano razumevanje i uspeh. Njegovo razočaranje, posebno u neke prijatelje, koji nisu stali u njegovu odbranu, naročito se pojačalo kada ga je žestoko i javno optužila udovica pesnika Ivana Gola da je plagirao stihove njenog muža.
Celan je od tada naredne godine provodio u raznim psihijatrijskim klinikama i prepiska sa suprugom u tom periodu naročito dobija na intenzitetu. 1970. godine. Celan poručuje supruzi: "Nijednu drugu ženu nisam voleo kao što sam tebe voleo, kao što tebe volim". Krajem te zime, ne videći više nijedan zračak svetlosti u tunelu sopstvenog duševnog bola, Celan je izvršio samoubistvo i na taj način zaustavio pero ispod kojeg su izašli stihovi koji su ga svrstali u pesničke velikane minulog veka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.