U trendu

Španjević: O Jasenovcu kroz niz audio priča

BEOGRAD – Izložba „Jasenovac, logor mrtvih – zemlja živih“ biće otvorena sutra u beogradskoj galeriji „Proges“, a uoči 76. godišnjice proboja zatvorenika iz tog zloglasnog ustaškog logora.

Jedan od autora izložbe Bogdan Španjević kaže za Tanjug da je reč o nizu audio priča o Jasenovcu kroz koje posetioci galerije Progres prolaze koristeći vlastiti mobilni telefon, slušalice i specijalnu mobilnu aplikaciju.

Uz Bogdana Španjevića, koautor izložbe je teolog Darko Nikolić (digitalna agencija NextGame, a projekat se odvija uz blagoslov episkopa pakračko-slavonskog Jovana.

Španjević kaže da je izložba posvećena kako sećanju na žrtve logora tako i razvijanju kulture sećanja uopšte.

„Imamo izložbu, koja zapravo nije izložba. Kada kažete audio izložba, to zapravo predstavlja oksimoron, jer niko ne može videti zvuk. Reč je o specijalnoj vrsti pozorišnog performansa, nizu audio priča o Jasenovcu kroz koje posetioci galerije Progres prolaze koristeći vlastiti mobilni telefon, slušalice i specijalnu mobilnu aplikaciju“, napominje Španjević i dodaje da posetioci izložbe ulaze u sadržaj postavke pre svega zvukom uz minimum vizuelnih okidača koji im pomažu da slede narativ.

Kako kaže, posetioci ozložbe imaće priliku da čuju priče iz logora Jasenovac i priče inspirisane stvarnim događajima u logoru Jasenovac.

„Te priče su umetnički transponovane u jednu vrstu pripovesti o stavrnim ljudima koji su živeli i nastradali u Jasenovcu. U ulozi naratora ili svojevrsnog muzejskog vodiča u digitalnoj aplikaciji našli su se glumci Radivoje Raša Bukvić i Bojana Kovačević – Gajin“.

Španjević ističe da su ovaj umetnički projekat koji se zasniva na veoma kompleksnom dizajnu zvuka i mobilnoj aplikaciji, nadgledali i odobrili stručnjaci Muzeja žrtava genocida iz Beograda.

„Nakon slušanja svake priče na izložbi, posetilac može da poseti veb sajt projekta i sazna više o istorijskim događajima i okolnostima. Projekat iz koga je nastala ova izložba finansiralo je Ministarstvo kulture i informisanja. Izložbu su organizovali Galerija Štab a podržali su je i omogućili Opština Stari grad i Galerija Progres“, kaže Španjević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.