U trendu

Srpska akademija nauka i umetnosti 2023. godinu posvećuje Savi Lozaniću

BEOGRAD – Srpska akademija nauka i umetnosti ovu godinu posvetiće hemičaru, naučnom i političkom delantiku Simi Lozaniću, najavio je danas predsednik SANU Vladimir S. Kostić.

Kostić je na konferenciji za novinare povodom predstojećih aktivnosti SANU u 2023. godini rekao da akademnja priprema izložbu, naučni skup i izdavanje knjige „Život, vreme, delo“, posvećene Lozaniću (1847-1935).

Lozanić je bio značajna naulna i politička ličnost, kao jedan od tvoraca moderne hemije, predsednik Srpske kraljevske akademije, učesnik srpskih oslobodičačkih ratova i ministar inostranih dela i privrede Kraljevine Srbije, podsetio je Kostić.

Kostić je najavio da SANU priprema i izdanje knjige „Akademske besede 3“, koja će dokumentovati šta su od 1867. do 1947. godine „izgovarali pri ulasku u ovu kuću“, Milutin Milanković, Nikola Tesla, Jovan Erdeljanović, Milan Rešetar, Branislav Nušić i drugi.

U Galeriji SANU je u toku do 23. februara izložba „Gračanica: Sjaj umetnosti u doba kralja Milutina“, kao zajednički poduhvat akademije i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije, podsetio je Kostić.

Prema njegovim rečima, u Galeriji SANU biće održana od 14. marta do 14. maja izložba „Sava Halugin: Poziv na oduševljenost“, o „čoveku koji ima umetnički rad dug preko pet decenija, kao jedan od značajnih umentika vajarske moderne kod nas“.

U Muzeju nauke i tehnike SANU tokom aprila biće održana izložba „Dokumenti – povodom 50 godina rada Miodraga Tabačkog“ sa 50 panoa koji će prikazati najznačajnije rezultate čuvenog scenografa i kostimografa.

Od brojnih koncerata u SANU, Kostić je istakao za 2. februar zakazano „Veče posvećeno akademiku Vlastimiru Trajkoviću“.

Kostić je podsetio da je stupaijući na dužnost predsednika SANU pre osam godina vršeno ispitivanje javnog mnjenja koje je pokazalo da je tada „veoma mali broj ljudi imao je jasne informacije šta akademja radi“.

Pošto je „samo dva do tri posto tvrdilo da ima uvid ono što akademija radi“, napravljen je tada koncept pokušaja saradnje sa medijima, podsetio je Kostić.

Prema njegovim rečima, u odnosu na prvobitno objavljenih oko 8.000 novinarskih priloga o radu SANU u 2022. godini se stiglo do 10.857, što je ocenio kao „dobru saradnju“, koja je doprinela da je danas u javnosti „vidiljivija akademija“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.