U trendu

Sutra Fantazija Beogradske filharmonije pod vedrim nebom

BEOGRAD – Beogradska filharmonija zajedno sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, održaće sutra na Ušću koncert „Diznijeva Fantazija uživo“, koji je prošle nedelje odložen zbog lošeg vremena.

Senzacionalna produkcija „Dizni Fantazija uživo“ predstavlja kompilaciju originalnog filma Volta Diznija iz 1940. godine „Fantazija“ i filma „Fantazija 2000“, zvanično nikada prikazanog na našim prostorima.

Tako će koncert otvoriti zvuci iz čuvene Betovenove Pete simfonije, i to iz „Fantazije 2000“.

Odmah za njom slede delovi iz originalnog Diznijevog filma uz „Pastoralnu simfoniju“ istog kompozitora, segment iz „Krcka Oraščića“ Čajkovskog i, posebna poslastica, „Mesečina“ Debisija, uz animiranu sekvencu koja je izostavljena iz originalne „Fantazije 1940“.

Potom će Filharmonija odsvirati „Žar pticu“ Stravinskog uz jedinstvenu animaciju iz „Fantazije 2000“, zatim antologijski „Ples časovnika“ A. Ponkijelija i „Čarobnjakovog šegrta“ P. Dikaa, uz čuvenu borbu Mikija Mausa i metle koji je „krivac“ za nastanak ovog dugometražnog remek dela.

Koncert će u finale uvesti prizori iz nove verzije „Fantazije“ uz kompozicije „Sjaj i raskoš“ Elgara, „Rimske pinije“ Respigija, kao i „Karneval životinja“ Sen-Sansa.

Filharmonija je za najmlađe pripremila malo takmičenje i poziva klince da se maskiraju u omiljene Diznijeve junake i da koristeći hešteg #bgf_fantazija postave slike na Instagram.

Najkreativnijih 100 mališana biće nagrađeno filharmonijskim izdanjima za decu.

Kao i do sada, muzički piknik se održava u novobeogradskom bloku 13, a ulazi na koncertnu lokaciju biće iz Ulice Ušće i Bulevara Nikole Tesle koji će biti zatvoren za saobraćaj.

Koncert počinje u 20.30, kapije se otvaraju tri sata ranije, od 17.30.

Pored centralnog ekrana, biće obezbeđena još dva bočna kako bi posetioci mogli da uživaju u Diznijevom animiranom remek delu, dok 105 muzičara svira najlepše numere klasične muzike.

Na trećem koncertu na otvorenom Beogradske filharmonije očekuje se 50.000 ljudi iz celog regiona, a orkestar poziva sve generacije da dođu i uživaju na besplatnom koncertu, i to na mestu gde će se graditi nova zgrada Beogradske filharmonije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.