U trendu

Sutra premijera predstave Kad te Bog ritne u stomak

NOVI SAD – Predstava „Kad te Bog ritne u stomak“ po romanu Ildiko Lovaš i u režiji Andraša Urbana imaće premijeru sutra u 19 sati u Novosadskom pozorištu, dok će 15. juna biti izvedena u subotičkom „Dežeu Kostolanjiju“, najavila je danas autorska ekipa.

Lovaš je na konferenciji za novinare ocenila da ima utisak, posle odgledane jedne probe, da je ono što glumci i reditelj „prikazuju na sceni zastrašujuće, i čak nam pružaju mnogo više od onoga što čovek može da postigne kroz pisanje u svoja četiri zida“.

„Zbog toga ovu predstavu smatram izvanrednim darom, u nekim trenucima sam bila i šokirana jer sam pomislila da su kroz zajednički rad i razmišljanja saznali iz romana više nego što sam mislila da sam u njemu napisala“, rekla je Lovaš.

Prema njenim rečima, tokom pisanja se mnogo bavila dokumentarističkim radom, utkavši u tekst neke nepoznate priče o piscu, slikaru, kompozitoru i lekaru Gezi Čatu (1887-1919).

„Nakon što Čat ubije svoju ženu, iza njih ostaje jedno dete, koje je praktično siroče i tek u pedesetim godinama počinje da otkriva svoj identitet. Razotkriva porodične niti i počinje da postoji kao osoba koja je imala neku majku i nekog oca“; naveo je Urban.

Prema njegovim rečima, kasnije se pojavljuju i dnevnici Čata za koje se u Mađarskoj „smatra da su najintimnije vođeni dnevnici“.

„Kroz priče u njima su nam, figurativno naravno, na bilborde stavljeni najintimniji podaci na primer o tome koliko miligrama morfijuma je Čat konzumirao, kakav mu je bio seksualni život, i slično“, rekao je Urban.

Predstava „Kad te Bog ritne u stomak“ je koprodukcija Novosadskog i pozorišta „Deže Kostolanji“, a u njoj igraju Livia Banka, Gabriela Crnković, Timea Filep, Boris Kučov, Gabor Mesaroš, Robert Ožvar i Andrea Verebeš.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.