U trendu

Tehnologija u službi ljubavi

Tokom ove godine izdat je veliki broj knjiga domaćih autora fantastike, a jedna od njih, vredna pažnje, jeste i "Čuvari Severa", roman-prvenac Nede Mandić-Spasojević. To je roman o ljubavi, paralelnim stvarnostima i potrazi za ljubavlju kroz njih.
Izabel Lens, dizajner snimaka sa satelita, skreće pažnju na sebe tajnim (i zabranjenim) preuzimanjem fajla "Erosion", za koji se nada da joj može reći više o nestanku njenog supruga Pjera, doktora medicine – doktora koji je, iako civil, nestao u vojnoj operaciji tokom koje su spasavali nastradale turiste u Švajcarskoj. Cela stvar je Izabel veoma sumnjiva, neke stvari se tu ne uklapaju i ona pokušava da sazna šta se zaista desilo, da, ako je moguće, ponovo dođe do svog supruga. Dok to čini, biva regrutovana u višu Zonu, i sve više se upliće u tehnologiju paralelnih univerzuma – a u jednom od tih univerzuma njen suprug nije bio pozvan dok je gledao utakmicu, nije otišao, nije nestao, ostao je sa njom. Dok se njen sopstveni svet (ili jedan od njenih svetova) bliži svom kraju, postavlja se pitanje mogućnosti da Izabel i Pjer ponovo budu zajedno u nekom drugom svetu, svetu koji nije pred skorim nestankom. Da stvari ne budu jednostavne (jednostavne?), tu su još dva muškarca koji Izabel, svako na svoj način, vole, i koje i ona na neki način voli – i sa kojima je, zbog prirode posla, u čestom kontaktu.
Nevelike dužine, ovaj roman bi moglo da bude pomalo naporno pratiti zbog tehničkog rečnika kojim obiluje. Međutim, čak i ako vam je terminologija nepoznata ili je ne razumete, zbivanja je moguće pratiti na intuitivnom nivou – a za trud bivate nagrađeni lepom i uzbudljivom pričom o ljubavi, zanimljivim likovima, interesantnom potragom kroz različite svetove u kojima obitavaju isti likovi i neizvesnošću do samog kraja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)