U trendu

Tomić: Kovačević bio obavezan da prijavi umetničko delo

BEOGRAD – Slobodan Tomić iz sektora za carinske procedure Uprave carina Srbije povodom slučaja gradskog sekretara Nikole Kovačevića, koji je optužen za carinski prekršaj jer je u julu iz Beča na aerodrom „Nikola Tesla“ uneo sliku „Stražar“ Paje Jovanovića, kaže da je Kovačević bio obavezan da prijavi umetničko delo.

On je za TV K1 rekao da je za navedeno delo zaprećena novčana kazna od jednostruke do četvorostruke vrednosti dela, uz obavezno oduzimanje slike i pojašnjava da Kovačević nije prijavio umetničko delo plaćeno 140 hiljada evra.

„Na aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu postoji crveni i zeleni kontrolni prolaz.
Kroz zeleni prolaze putnici koji nemaju šta da prijave carinskim organima. Srbija je propisima odredila da je uvoz bez plaćanja carinske dažbine ograničan na unos robe koja predstavlja uspomene, suvenire, predmete za ličnu upotrebu po ceni od 100 evra. Na vrednost robe po toj ceni se ne plaća carina“ objasnio je Tomić.

On je dodao da sva roba, čija vrednost prelazi iznos od 100 evra, a ne vredi više od 3 hiljade evra i nije namenjena daljoj trgovini i prodaji može da se carini na graničnom prelazu.

Kako Tomić kaže, takva roba se carini po stopi od 10 procenata, i 20 posto PDV-a „Roba čija je vrednost veća od 3 hiljade evra mora da se stavi u slobodan promet u redovnom postupku. Takva roba se isporučuje carinskoj ispostavi koja takav postupak sprovodi. Nemam informaciju da li je gospodin Kovačević prišo cariniku i rekao mu da ima kulturno blago kod sebe“ kazao je Tomić i dodao je dobio informaciju da je putnik sav prtljag stavio na kolica i uputio se u zeleni kontrolni prolaz što je značilo da nema ništa za prijavu.

Prema njegovim rečima carinik ga je zamolio da prtljag proveri na rendgenu gde je utvrdio da je reč o umetničkom delu i zamolio ga da mu pokaže ceo prtljag posle čega je nađeno 15 hiljada i 500 evra.

„U toku je sudski postupak, pa ćemo videti šta će se dogoditi“ kazao je Tomić.

On je pojasnio da je slika zadržana privremeno i biće čuvana na tom mestu sve do kraja sudskog postupka.

„Ako se utvrdi krivica optuženog može se izreći novčana kazna od jednostrukog do četvorostrukog iznosa robe uz obavezno oduzimanje slike. Iznos od 10 hiljada evra i više od te sume pri ulasku u Srbiju je obavezno prijaviti carini po zakonu o pranju novca i finansiranju terorizma“ ponovio je Tomić.

Istoričar umetnosti Nikola Kusovac je rekao je da postoji opus Paje Jovanovića posvećen Orijentu i da te slike lako nalaze kupca.

„Na Orijentu postoji novac za umetnička dela. Paja Jovanović je pravio više varijanti stražara i moguće da je ovaj koji pronađen na aerodromu nastao u 19. veku. Nisam siguran. Jovanović je slikao stražare u hercegovačkoj, crnogorskoj ili arnautskoj uniformi. Sve to vuče na Orijent i zato dobija pristojnu cenu“ kaže Kusovac.

On dodaje da su dela Paje Jovanovića izuzetno važna za Srbiju.

„Svaki njegov rad je važan za našu istoriju umetnosti. Nekada sam bio carini na usluzi i procenjivao vrednost umetnina koj ulaze u zemlju. Kada neko umetničko delo uđe u Srbiju, sa njim postajemo svi bogatiji. Kada uđe u knjige i bude publikovano svako umetničko delo postaje deo naše kulturne baštine“ kazao je Kusovac i dodao da bi zakon kod nas morao da obezbedi olakšice za sve koji unose kulturna dobra u Srbiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.