U trendu

Toskana se pretvara u veliku umetničku galeriju

BON – Jedan od najpoznatijih svetskih muzeja, firentinska galerija Ufići, već dugo jedva izdržava ogromnu navalu turista, a sada je rešila da se rastereti na spektakularan način – pretvaranjem čitave Toskane u muzej.

Tokom narednih godina, Toskana će se pretvoriti u ogromnu umetničku galeriju, dok će slike i skulpture iz čuvene galerije Ufići biti raspoređene u više od 100 mesta u čitavoj regiji poznatoj po pitomoj prirodi i slavnim vinima, piše Dojče vele.

Ufići („kancelarije“ na italijanskom) su građevina koju je u Firenci podigla porodica De Mediči (i u nju su smeštena različita ministarstva i državna administracija.

Od 16. veka u njoj se nalazi i umetnička kolekcija „Galerija Ufići“ koja je danas jedan od najposećenijih muzeja Italije i sveta.

Galerija je uvek bila i jedan od najjačih magneta za turiste, a sada bi prema projektu, od toga trebalo da profitira i čitav region .

Galerija je vremenom počela da gubi smisao – dela renesansnih umetnika, od Sandra Botičelija do Albrehta Direra, posle dugog čekanja u redovima za ulaznice, mogla su da se gledaju samo u velikom metežu, a sada će ta dela biti raspoređena po Toskani i masovni „udar“ turista bi trebalo da bude „amortizovan“ na čitav region.

Jedna od važnih umetničkih lokacija je ostrvo Elba koje leži u Tirenskom moru između Italije i Korzike, na koje je koalicija Engleza, Prusa, Rusa i Austrijanaca proterala Napoleona nakon njegovih poraza u bitkama u Moskvi i Lajpcigu.

Tu će, u ostrvskom gradiću Portoferaju do oktobra biti izložen izbor slika o Napoleonu iz galerije Ufici – zajedno sa delima iz lokalnih kolekcija.

„Nadamo se da ćemo izložbom na Elbi vratiti Napoleonov duh na ostrvo na kojem je živeo. Hoćemo da velika umetnička dela pokažemo u pravom kontekstu, tamo gde će imati mnogo veći značaj nego u Firenci gde su izolovana“, kaže za DW Ajke Šmit, direktor slavnog muzeja.

Pored Elbe, u istorijski važna mesta Toskane spada i selo Popi u brdima u koja je pobegao veliki pesnik Dante Aligijeri nakon što je u Firenci osuđenna smrt.

U seoskoj tvrđavi u kojoj je živeo napisao je delove svoje „Božanstvene komedije“, a upravo to utvrđenje će sada biti pretvoreno u stalni izložbeni prostor sa delima iz galerije Ufici.

Kako se navodi, ne može se sa sigurnošću predvideti na kakav će prijem naići projekat „raštrkane umetnosti“ i pored ublažavanja pandemijskih mera tokom leta, međunarodni turizam je ostao vrlo ograničen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar