U trendu

Tri nove izloĹžbe u KCB-u od 4. jula

BEOGRAD – U galerijama Kulturnog centra Beograda 4. jula biće otvorene tri nove izloĹžbe.

U galeriji „Artget“ biće postavljena izloĹžba „Resurs: Utopija“ nastala kao rezultat fotografske radionice koju je nemački fotograf Andreas Rost vodio u Beogradu i u virtuelnom prostoru sa osmoro polaznika od aprila proĹĄle godine.

Budućnost se korak po korak briše iz svesti, pa danas još samo pesimisti, sanjari i umetnici čeznu za prevazilaženjem trenutne konstelacije, za utopijom koja nudi prostor za nemoguće, a mladi umetnici usprotivili su se tom trendu epohe.

Danica Trajković, Dušan Novaković, Aleksandar Pavlović, Irena Nikolić, Milica Denković, Petar Vakić, Milica Stojšić, Marija Piroški žele da otkriju, oslobode i prenesu snagu koja leži u utopijskom mišljenju i radovi im na prvi pogled deluju fragmentarno, ali ih baš zato pre treba shvatiti kao zbirke koje se mogu proširivati nego kao zaokružene celine.

„I tamo i ovde“ je izloĹžba koju će posetioci moći da pogledaju u Likovnoj galeriji.

Umetnici Ana Vujović, Goran Dragaš, Jelena Janković i Bojana Lukić osnovne teme granica i identiteta artikulišu u različitim narativima, svako iz svog subjektivnog iskustva i u različitim medijima izražavanja.

Grupna izloĹžba „TiĹĄina je ovde gluvoća“ (galerija „Podroom“), čiji je naziv pozajmljen iz istoimene knjige DĹžona BerdĹžera i Ĺ˝ana Mora, analizira različite migracije koje obeleĹžavaju ove prostore: od figure gastarbajtera, preko rata i raspada Jugoslavije, do Balkanske rute.

To nije pokušaj mapiranja svih kretanja u potrazi za budućnošću, već prikaz fragmenata određenih putovanja, kako ih percipiramo, kako se prema njima odnosimo, kako u njima učestvujemo, kako se u okviru njih pozicioniramo, kako ih (ne)prevazilazimo, objašnjavaju u KCB-u.

Sve tri izložbe biće otvorene do 25. jula.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.