U trendu

Tri spektakl koncerta „Anima simfonija“ večeras u Beogradu

BEOGRAD – Multimedijalni spektakl koncert “Anima simfonija” izveden je večeras čak tri puta zaredom u rasprodatim terminima u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Ovo je originalni spektakl događaj koji spaja japanske animirane filmove i serijale, čuvene anime, uz dirigenta iz Japana Keničija Simuru, koji je prvi put gosta naše zemlje i orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Iako je publika navikla da tako veliki ansambl sa gudačkim i duvačkim orkestrima uz klavijature gleda na znatno većim pozornicama kao što su pozorišta ili koncertne hale, velika sala Doma omladine je bila sasvim adekvatna da svi muzičari, dirigent i operske solistkinje komotno stanu na binu.

Atraktivnost sadržajne večeri leži u tome što su tokom koncerta sve vreme na velikom bioskopskom platnu emitovani inserti iz popularnih japanskih animiranih ostvarenja koje publika u Srbiji ne samo da poznaje, iznova prati, već i iskreno voli.

Veoma srdačan dirigent Keniči Simura istovremeno je idejni tvorac ovog projekta i autor aranžmana za orkestar, koji je sproveo gledaoce i ljubitelje anime kroz jedinstvenu filmsku muziku za 70 minuta.

Premijerno izvođenje u Srbiji odigralo se sinoć na sceni „Jovan Đorđević“ SNP-a u Novom Sadu, a beogradska publika je večeras tri puta ispratila vizuelno muzički čin.

Japanski dirigent je sve vreme bio i u ulozi domaćina, voditelja ceremonije, možda tačnije vodiča kroz univerzum pokretnih slika, i na veoma šarmantan način sa iskvarenim engleskim jezikom, obraćao se punoj sali.

Projekcije odlomaka na ekranu odigravale su se simultano sa muziciranjem tog konkretnog filmskog komada, te je program muzike iz poznatih anima i video igara počeo sa naslovom „Neon Genesis Evangelion“, na veliko oduševljenje fanova.

Repertoar pretežno veoma kratkih filmskih, primenjenih kompozicija nastavljen je projektima „Fate/Zero“ , „Madoka Magica“, „Demon Slayer“, „Fullmetal Alćemist“, „Black Butler“, u prvom setu koncerta.

Keniči Simura nije dopustio da se numere iz voljenih serijala anime sviraju kao džuboks, već je ljubiteljima redovno najavljivao iz kojih filmova slede kompozicije.

Dirigent, aranžer, autor, u nekoliko navrata je proveravao da li se publika zabavlja, da li joj prija koncert i sa mobilnog telefona je čitao ono što treba da kaže, više kao podsetnik – scenario za animiranje publike, što je bilo komično i predstavljalo je šou za sebe.

Naravno, u komunikaciji sa fanovima anime, Simura je ispipavao puls i želeo da zna koje bi numere želeli da slušaju sledeće.

Kako su svi uglas vikali svoje želje, Simura nije uspevao da sve razazna i odgonetne, tako da se držao svog plana i liste koja je bila očigledno nepogrešiva.

Tako je celu salu oduševila muzika iz hit filma „Princeza Mononoki“ iz nekoliko segmenta, a onda još veći trijumf sa slavnim animiranim delom „Haulov pokretni zamak“. Oba filma bila su veliki hitovi u svetu, ali i u domaćim bioskopima svojevremeno.

Niz melodija se nastavio uz muziku iz naslova
„Spirited Away“, „Tokyo Revengers“ i onda bio pomalo i nespretan, jer nije tačno znao koja je numera sledeća, a spremao se publici da otkrije. Dok je sa osmehom užurbano listao po papirima za koncert, dobijao je aplauz, tako da je neočekivano ispoljavao duhovitost kroz gegove i simpatičan izražen akcenat dok se obraća na engleskom.

„Znate li možda odakle je ova poza?“, šarmantno je dirigent zauzeo pozu i tražio da gledaoci pogode koji animirani film upravo imitira i bio zadovoljan što su odmah tačno odgovorili: „Jo Jo’ s Bižare Adventure“.

Raspevao se dirigent sa srpskom publikom, koja zna pesme, iako su na japanskom, a imali su i pomoć od ženskih vokala na bini iz Srbije i Japana.

Muzika iz anima „Tokyo Ghoul“, „Naruto“, oduševljavali su ljubitelje, a možda najviše „Attack on Titan“ kada su svi zdušno kao jedan zapevali u sali.

Simura se ponovo dohvatio mobilnog telefona i takođe pomalo nespretno čitao svoj govor, gde je podsetio da se obeležava 140 godina prijateljstva Japana i Srbije, na šta je veoma ponosan i srećan, te je dobio aplauz.

„Ako vam se svideo koncert večeras, obećavam, doći ću ponovo u Srbiju“, emotivno je na kraju izjavio Simura, da bi se japanska solistkinja Maj Kanon nadovezala sa širokim osmehom: „Volim Srbiju i volim vas!“.

Za sam kraj na bis su izveli još dve kratke numere iz projekata „Sailor Moon“ i „My Neighbour Totori“, i time uspešno zaokružii izbor iz popularnih dela japanske animacije i industrije igara kao doživljaj pravog duha anima filmova sa umetničkim nastupom.

Muzički projekat „Anime Simfonije“ uspeva da spoji naizgled nespojivo kada su u pitanju muzički žanrovi, ali je najvažnije da privlači publiku različitih senzibiliteta i u ovom spektaklu jednako uživaju i poklonici anime filmova i igara, kao i poznavaoci klasične muzike.

Orkestar Opere SNP nastavlja rad na kreiranju novih muzičkih događaja kojima će obradovati publiku širom zemlje i regiona, kao što je godinama hit spektakl „Rock Opera“, a ovom prilikom sudarila su se dva udaljena sveta, anime filmovi i opera kao delo koje pomera granice umetnosti.

Maestro Keniči Simure uoči dolaska je izjavio da je veoma uzbuđen zbog prve posete Srbiji, te da se veoma raduje poznanstvu sa srpskim muzičarima i umetnicima.

Organizator događaja je Centar beogradskih festivala CEBEF u saradnji sa Srpskim narodnim pozorištem, a koncerti su održani u okviru programske celine serijala „Atrium Sešions“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.