U trendu

Tribina „Nauka kroz priče“ i budućnosti sveta u SKC-u

BEOGRAD – O budućnosti, svemiru, Zemlji, životu i efektima doba koje se koje se naziva antropocen, biće reči 23. decembra na prednovogodišnjoj tribini Instituta za fiziku u Beogradu u okviru inicijative „Nauka kroz priče“, u Velikoj sali SKC, najavili su organizatori.

Na tribini će o budućnosti sveta govoriti astrofizičar i futurista Milan Ćirković, fizičar Aleksandar Belić, filozof biologije Eva Karmerer, geolog Milica kašanin Grubin, a moderator razgovora je Slobodan Bubnjević.

Popularna tribina Instituta za fiziku u okviru incijative „Nauka kroz priče“ na kojoj se okuplja na stotine posetilaca kako bi u Velikoj sali SKC slušali domaće naučnike o temama koje ih se zaista tiču – sada je, u prednovogodišnjem izdanju, posvećena epohi čoveka, antropocenu.

Za nekoliko miliona godina, geolozi budućnosti – koji možda neće biti sa ovoga sveta – mogli bi u slojevima tla prepoznati doba kada je planetom Zemljom vladao čovek.

Teme za razgovor na ovoj tribini su:Da li će tragovi današnjih ljudi trajati dovoljno dugo i predstavljati posebnu geološku epohu? Da li će ovaj sloj otkrivati kako je planetu jednom nastanjivalo uzvišeno stvorenje ili čudovišno biće koje je uništilo ekosisteme, izazvalo masovno izmiranje i potpuno izmenilo životnu sredinu? Da li će uopšte, zapravo, biti slojeva tla? Da li će postojati planeta nakon čoveka? I šta će sa njim biti?…

Tokom prethodne godine, Radna grupa za antropocen predložila je uvođenje novog doba u geološku istoriju Zemlje.

Mada je čovek u geološkim skalama izuzetno kratko na planeti, njegovo delovanje na okruženje u poslednjih 12.000 godina (od poljoprivredne revolucije do danas) toliko je dramatično da je Međunarodna geološka unija prihvatila antrpocen kao deo geološke skale.

Pojedini naučnici se ne slažu, ali, ova tema, svakako, otvara brojne dileme o ulozi i mestu čoveka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.