U trendu

Tribina o knjizi „Leonardo da Vinči“ Voltera Ajzaksona

BEOGRAD – U okviru 4. Festivala humanistike, kulture i umetnosti „Pazi šta čitaš“, u petak 24. maja od 13 sati u Kombank dvorani biće održana tribina posvećena knjizi „Leonardo da Vinči“ Voltera Ajzaksona.
O knjizi i Leonardu Da Vinčiju govoriće Goran Skrobonja, prevodilac i pisac i Igor Rill, istoričar umetnosti i urednik srpskog izdanja magazina National Geographic. Razgovor će voditi Tanja Vučković.
Volter Ajzakson, autor bestselera „Stiv Džobs“ i „Ajnštajn“, u knjizi „Leonardo da Vinči“ donosi opširnu priču o najkreativnijem geniju otkad je sveta i veka. Na osnovu hiljada stranica iz Leonardovih neverovatnih beležnica i na osnovu novih otkrića o njegovom životu i radu autor nam razotkriva velikog umetnika i naučnika.
Leonardo je naslikao dve najslavnije slike u istoriji, „Tajnu večeru“ i „Mona Lizu“, ali je sebe pođednako smatrao naučnikom i tehnologom. Sa strašču koja je povremeno prelazila u opsesivnost, bavio se proučavanjem anatomije, fosila, ptica, letećih mašina, botanike, geologije i oružja. Sposobnost da ukršta drušstvene i prirodne nauke, koju simboliše crtež „Vitruvijev čovek“, stvorila je od njega najkreativnijeg inovatora u istoriji.
Proučavao je matematiku optiku, pokazao kako svetlosni zraci padaju na rožnjaču i u „Tajnoj večeri“ izveo iluziju izmenjene perspektive. Gulio je meso sa lica leševa, crtao mišiće koji pomeraju usne, a onda naslikao najpoznatiji osmeh u istoriji. Da Vinčijevo oduševljenje pozorištem uticalo je na njegove slike i izume.
NJegovo uživanje u kombinovanju raznorodnih interesovanja ostaje najbolji recept za kreativnost. Nije mu smetalo ni to što je bio neprilagođen: nezakoniti sin, homoseksualac, vegetarijanac, levoruk, rasejan i ponekad jeretičan. Njegov život nas podseća na to koliko je važno da se usvojeno znanje dovodi u pitanje – da budemo maštoviti, strastveno radoznali, da razmišljamo drugačije i brižljivo posmatramo svet.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.