U trendu

Tribinu „Od Kozare do Save“ u Memorijalnom muzeju na Kozari

KOZARA – Muzej žrtava genocida iz Beograda, u susret obeležavanju jubileja 30 godina od osnivanja, sutra će od 12 časova organizovati tribinu “Od Kozare do Save” u Memorijalnom muzeju na Kozari, saopštila je ova ustanova.

Osim tribine koja se realizuje u saradnji sa Memorijalnim muzejom na Kozari u Republici Srpskoj, sutra će biti prikazan i poznati dokumentarno – igrani film “Srbija veća od straha: predavanje o tišini profesora Pavlovića” prema scenariju Božidara Kneževića i u režiji Ivice Vidanovića.

Kompletan program će biti realizovan u prostorijama Muzeja Nacionalnog parka Kozara, na predelu i vrhu Mrakovica, a na tribini će učestvovati kustosi Muzeja žrtava genocida Bojan Arbutina i Stefan Rađoković.

Kako navode iz Muzeja žrtava genocida, program je namenjen građanstvu i učenicima srednjih škola, a za cilj ima obogaćivanje i objektivizaciju znanja iz nacionalne prošlosti, sa posebnim akcentom na fenomen stradanja pripadnika našeg naroda u brojnim oružanim sukobima tokom prethodnog veka.

Na početku tribine, uz uvodni deo, koji izlaže kustos Bojan Arbutina, biće prikazan spomenuti film ,,Srbija veća od straha” u produkciji Muzeja žrtava genocida, posvećen obeležavanju 80. godišnjice masakra izvršenog od strane Nemaca u oktobru 1941. godine u Kragujevcu i okolini.

Polučasovni film osvetljava sudbine tih žrtava i sniman je na autentičnim lokacijama streljanja i gde se danas nalazi spomen-park „Kragujevački oktobar“.

Premijera je bila na datum stradanja – godišnjice zločina, 21. oktobra 2021. na Drugom programu RTS-a, i kasnije je stavljen na Jutjub kanal Muzeja žrtava genocida, producenta ostvarenja.

Film se odvija kroz priču iz perspektive profesora i direktora Kragujevačke gimnazije, majke ubijenog dečaka, nemačkog oficira i dečaka svedoka streljanja.

Uloge u filmu tumače: Jelena Kovačević, Hadži Nenad Maričić, Radomir Nikolić i Strahinja Berić, a naratorka je Biljana Đurović.

Zahvaljujući „Filmskim novostima“ u filmu su korišćeni i autentični snimci, koju su retko ili nikada prikazivani.

Značajan doprinos filmu je dao istoričar Staniša Brkić, koji je 18 godina istraživao kragujevačku tragediju i iza sebe ostavio nekoliko važnih dela od kojih je najznačajnije „Ime i broj“.

Za vreme godišnjice, u oktobru 2021, samo nedelju dana, u muzeju „21. oktobar“ u Kragujevcu, posetioci su prvi put mogli da vide poruke streljanih đaka i građana Kragujevca, koje se inače čuvaju u trezoru muzeja.

Tribina na Kozari će nakon filma biti nastavljena predavanjem kustosa Stefana Radojkovića o stradanju civilnog stanovništva, u sistemu jasenovačkih logora, sa posebnim osvrtom na stradanje naroda sa Kozare.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar