U trendu

U Ćupriji otvorena izložba 'Matiću u čast', pobednica konkursa Jovana Mitrović

U Muzeju „Horeum Margi Ravno“ u Ćupriji otvorena  je izložba umetničkih radova po konkursu „Matiću u čast“, u okviru 40. po redu dana posvećenih pesniku Dušanu Matiću.

Umetnica iz Vranja Jovana Mitrović ovogodišnja je dobitnica nagrade „Matiću u čast“ za delo „Anihilacija“.

Dobitnica nagrade je rekla sinoć, na otvaranju izložbe, da joj je velika čast što je kao mlada umetnica nosilac jednog ovakvog priznanja.

„Kad god nečiji rad bude prepoznat i priznat u društvu to je samo po sebi dovoljna nagrada. Moja inspiracija su prostori koji ne postoje. Otuda i moje interesovanje za ovaj konkurs jer smatram da se moja kompozicija uklapa u zadatu temu“, kazala je  Mitrović.

U ovogodišnju postavku izložbe „Matiću u čast“, čija je tema nadrealizam, selekcioni žiri je uvrstio 23 likovna rada 15 autora iz cele Srbije.

Direktor Muzeja „Horeum Margi Ravno“ Novak Novaković je izjavio  da je ovo prvi put da nagradu dobije grafika.

„Ovo je značajan konkurs, jer i do sada podržavao stvaralaštvo, pre svega, mladih umetnika. Umetnički žiri ima jasno definisanu ideju šta nagradjuje iz godine u godinu tako da ćemo, kroz neko vreme, moći da se pohvalimo značajnim fundusom savremene likovne umetnosti u kojoj su zastupljene gotovo sve tehnike i poetike savremenog stvaralaštva“, rekao je Novaković.

I ove godine obezbedjena je otkupna nagrada za nagradjeno delo koje će postati deo fundusa ćuprijskog muzeja a umetnica Jovana Mitrović imaće i svoju samostalnu izložbu sledeće godine u muzeju „Horeum Margi Ravno“ u Ćupriji.

Izložba je otvorena do 24. septembra.

Produkcija je deo projekta podrške javnom informisanju koji sufinansira Opština Ćuprija. Izneti stavovi ne predstavljaju nužno zvaničan stav Opštine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.