U trendu

U Jagodini folklorna manifestacija

JAGODINA – Na Gradskom stadionu u Jagodini danas se održava jubilarna, 30. manifestacija posvećena srpskom folkloru i tradiciji na kojoj učestvuju kulturno-umetnička društva iz cele Srbije, kao i iz Republike Srpske.

Manifestaciju je otvorio prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a ucesnike su pozdravili i predsednik Skupštine grada Dragan Marković Palma i autor, direktor i voditelj manifestacije
Slobodan Betulić – Betula.

Dačić je istakao da mu je velika čast što je pozvan na manifestaciji, i poručcio učesnicima da su oni čuvari srpske tradicije, jer je srpsko kolo proglašeno od Uneska za nematerijalnu kultuirnu baštinu celoga sveta.

On je podsetio da su pod zaštitom i srpske svetinje na Kosovu i Metohiji.

„Bogorodica Ljeviška, Gračanica, Pećka patrijaršsija, Dečani… i puno drugih kulturno istorijskih spomenika po Srbiji, ali ono što je najnovije upisano u kulturno istorijsko nematerijalnu bašitni celoga sveta jeste srpsko kolo“, rekao je Dačić.

„Ono čuva našu tradiciju i ja bih, iskreno rececno, smenio svakog političara koji ne zna da igra srpsko kolo a dosta ih ima koji ne znaju. Sigurno znaju one zapadne igre“, rekao je Dačić.

„Želimo da radimo i pevamo sa svom našom braćom, bez obzira na nacionalnost i veroispovest“, rekao je Marković, pozdravlajući učešće folklornih grupa iz Novog Pazara i Republike Srpske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.