U trendu

U januaru misija o uticaju sante leda na život u Antartiku

LONDON – Tim naučnika pod vođstvom Velike Britanije narednog meseca će započeti istraživacku misiju u Južnoj Džordžiji kako bi izučio uticaj ogromne plutajuće sante leda na divlje životinje i morski svet na tom subantarktičkom ostrvu, kojem preti sudar s ledenim bregom.

Ukoliko stigne do ostrva to bi moglo da predstavlja katastrofu za većinu divljeg sveta na Južnoj Džordžiji, jednog od najvažnijeg svetskog ekosistema.

Velika santa leda, veličine američke države Delaver, pluta otkako se odvojila od ledenog grebena Larsen C 2017. godine. Sada se nalazi na udaljenosti oko 75 kilometara od ostrva Južna Džordžija, dodaje AP.

U Južnoj Džordžiji nalaze se kolonije desetine hiljada pingvina i šest miliona foka s krznom, koje bi santa leda mogla da ugrozi tokom sezone parenja.

Vode u blizini ostrva su jedne od najvećih morskih zaštićenih područja i u njima se nalazi više morskih vrsta nego na Galapagosu.

Brod za istraživanje RRS Džejms Kuk trebalo bi da krajem januara krene sa Foklandskih ostrva u potrazi za ledenim bregom.

Britanska misija za antartička istraživanja upozorila je da bi ledeni breg mogao da ostane prislonjen uz obalu do deset godina, pre nego što se led otopi i odvoji.

To bi moglo da spreči populaciju od dva miliona pingvina na ostrvu da dopru do vode kako bi hranili svoje mlade.

Cilj istraživačhe misije je da utvrdi različite uticaje koje će imati ledeni breg A-68a.

S broda će biti raspoređene dve podvodne robotske jedrilice koje će provesti nekoliko mesci prikupljajući podatke za istragu uticaja slatke vode od leda koji se topi na tu oblast.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar