U trendu

U Luvru od danas izložba povodom 500 godina od smrti Leonarda Da Vinčija

Pariski muzej Luvr od danas je domaćin velike izložbe povodom 500 godina od smrti renesansnog majstora Leonarda Da Vinčija – s pozajmljenim „Vitruvijevim čovekom“ iz Italije i uz priliku za „virtuelni susret“ s Mona Lizom, ali bez njegovog dela „Salvator Mundi“.

Izložba koja traje do 24. februara, može se posetiti samo s ulaznicama rezervisanim unapred, a već ih je prodato 260.000.

Izložba obuhvata više 160 radova italijanskog majstora i drugih umetnika uključujući remek-dela kakvo je „Devica s detetom i Svetom Anom“, na kojoj je Da Vinči radio 20 godina, do smrti 1519. godine.

Za veliku izložbu u pariskom muzeju iz Italije je pozajmljeno pet dela i dve kopije dela Da Vinčija.

Pored „Vitruvijevog čoveka“ izloženog u Veneciji, Luvru su pozajmljena još četiri Da Vinčijeva crteža, kao i dve kopije njegovih dela izloženih u Firenci.

Dozvolu za izlaganje „Vitruvijevog čoveka“ italijanski sud izdao je tek 16. oktobra pošto je neprofitna grupa „Italija nostra“ uložila protest, tvrdeći da takvo remek-delo ne treba da napušta Italiju.

Luvr ipak nije uspeo da ubedi misterioznog vlasnika dela „Salvator Mundi“ (Spasitelj sveta) da ga pozajmi. „Salvator Mundi“ je na aukciji u Njujorku prodat po rekordnoj ceni od 450 miliona dolara 2017. godine.

Trgovac umetničkim delima Keni Skačer veruje da je locirao sliku kao i da se verovatno nalazi na jahti saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana.

„Mona Liza“, poznata i kao „Djokonda“, svakodnevno privlači 30.000 posetilaca u Luvru. Cena velike popularnosti tog portreta mlade firentinske dame, bila je da on ne bude deo zasebne postavke posvećene Da Vinčiju, ali će posetioci, zahvaljujući „virtuelnoj stvarnosti“, moći da s Mona Lizom sami provedu po sedam minuta, „oči u oči“.

Luvr ima još četiri Da Vinčijeva dela: „Madona u stenama“, „Sveti Jovan Krstitelj“, „Portret dame“ i „Bahus“. Te slike su restaurirane pre šest godina. Za izložbu su uz njih postavljeni vizuelni i drugi tehnički efekti da bi posetioci mogli da bolje vide detalje, preneli su francuski mediji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar