U trendu

U srpske muzeje nikada ne ulazi 60 odsto građana

Kroz poznatu parisku galeriju Fondacije Luj Viton prošlo je od kraja oktobra prošle do početka marta ove godine impozantnih 1,2 miliona ljudi. I to da bi, kako izveštavaju francuski mediji, videli jednu jedinu izložbu – slike iz jedne od, bez sumnje, najčuvenijih zbirki moderne umetnosti, kolekcije poznatog ruskog magnata Sergeja Šćukina, u kojoj se među 275 remek-dela nalazi 128 radova Sezana, Monea, Gogena, Matisa, Pikasa…

Kada je reč o našoj zemlji, u kojoj su vredne zbirke Narodnog i Muzeja savremene umetnosti nedostupne već deceniju (osim delimično i sporadično) jer se zgrade još uvek rekonstruišu, jedna od najposećenijih postavki tokom prošle godine bila je ona u Istorijskom muzeju Srbije posvećena našem velikom naučniku – „Pupin od fizičke do duhovne realnosti”, za koju su se čekali redovi i koju je obišlo od septembra 2015. do početka decembra 2016. više od 100.000 posetilaca.

Kada se pređe na ukupnu izložbenu ponudu i interesovanje koje publika za nju ima, prema podacima istraživanja Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, odnos između Srbije i zemalja Evropske unije mogao bi se, možda, grubo sagledati kroz ovaj podatak: naša se zemlja nalazi otprilike na sredini – na začelju je Grčka, u kojoj je 16 posto onih koji su bar jednom godišnje bili u nekom muzeju ili galeriji, u Srbiji ih ima 40 posto, dok se na vrhu evropske lestvice nalazi Švedska, u kojoj je čak 76 posto građana koje je makar jednom zainteresovala vizuelna umetnost.

(Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar