U trendu

„Ukusi Francuske“ od 18. do 24. marta

BEOGRAD – Manifestacija „Ukusi Francuske“ biće održana od 18. do 24. marta, a 15 restorana u Beogradu i jedan u Zrenjaninu pripremili su posebne menije sa francuskim specijalitetima.

Ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni predstavio je danas u svojoj rezidenciji šefove kuhinja restorana koji ove godine učestvuju u manifestaciji, uz napomenu da je od 2015. i prvog izdanja manifestacije do sada učestvovalo 38 restorana.

Zoran Stevanović iz „Madere“, koja učestvuje od samog početka, ističe da njihovi gosti vole francusku kuhinju i da „Ukusi Francuske“ povećavaju promet restorana.

U petom izdanju „Ukusa Francuske“ učestvuju: „Ahhriba“, „Delicent“, „Enso“, „Falkensteiner Hotel Belgrade restaurant“, „Franš“, „Homa“, „Kalemegdanska terasa“, Klub književnika, „Langouste“, „Madera“, „Mama Shelter“, „The Square Beograd“, „Two Kings“, „Vin et Baguette“ i „Voulez-vous“ i „Salaš kod stare dunje“ u Zrenjaninu.

Širom planete, restorani, od skromnih bistroa do najekskluzivnijih tačaka na gastronomskoj karti sveta, ponudiće svojim gostima za večeru svoj meni u čast francuske gastronomije.

Manifestacija je pokrenuta na inicijativu jednog od najpoznatijih francuskih kuvara, Alena Dikasa, i Ministarstva za Evropu i spoljne poslove Francuske, a Mondoloni je podsetio da je francuska gastronomija ušla na Uneskovu Listu svetske kulturne baštine.

Koncepcija je nadahnuta davnašnjom idejom Ogista Eskofijea, koji je daleke 1912. godine organizovao „Epikurovu večeru“ – istog dana u nekoliko svetskih gradova bio je poslužen jedan meni za veliki broj zvanica, tačnije njih 60.000.

Od 1.000 šefova kuhinja na pet kontinenata, koliko ih je učestvovalo 2015. godine, stiglo se do 5.000 koliko će učestvovati ove godine.

Svaki majstor kulinarstva ima priliku da sastavi svoj meni, koristeći lokalne proizvode i tradiciju kao inspiraciju, a meni treba da bude inspirisan francuskom kuhinjom.

Peto izdanje biće u znaku zaštite okoline, održivog razvoja i Provanse, a centralni dan je 21. mart.

Mart je tradicionalno mesec frankofonije, a Francuski institut će 29. marta otvoriti svoja vrata frankofonim ambasadama u Srbiji, koji će predstaviti svoju kulturu i gastronomske običaje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.