U trendu

ULUS na prekretnici: Burna rasprava o novoj skupštini

BEOGRAD – Akademski slikari Mirjana Denkov Mraović i Dragoslav Krnajski, kao i likovni umetnik Miroljub Filipović Filimir, danas su imali susret sa medijima u Preš centru Udruženja novinara Srbije pod nazivom „ULUS na prekretnici – Vraćanje u zakonitost ili novi sunovrat“, gde su predstavili kompleksne probleme koji se duže vreme dešavaju u Udruženju likovnih umetnika Srbije.

Miroljub Filipović Filimir izrazio je nezadovoljstvo što se i dalje nakon 11 meseci ne rešavaju problemi unutar UNS-a mirnim putem, kako zakoni nalažu, već se odvijaju mnoge čudne stvari, po njemu “još bizarnije od najsramotnije skupštine ULUS-a” 2013. godine, kada je bez ikakvih argumenata, isključeno troje umetnika iz Udruženja, misleći na sebe i dvoje prisutnih, a nekoliko opomenuto.

„Na žalost stradali su oni koji samo žele legitiman, zakonski rad Udruženja. Bahate kolege su povredile statut Republike Srbije, ignorišu zakon. A danas samo zakoni nas čine slobodnim”, istakao je Filipović i dodao da je ovo obračun unutar klanova ULUS-a.

Pojasnio je situaciju u kojoj trenutno postoje dve uprave, jedna iz 2013. godine koja je legitimna, i koju brani izvršna sudska presuda, i kako kaže „uzurpatorska iz 2019, koja neće da napusti svoje mesto jer smatra da ne mora da prihvata odluku suda, već da ostane na tim pozicijama jer je za njih neko glasao u Udruženju.

Žao mu je što već punih 11 meseci pokušavaju da reše probleme, ali Upravni odbor ULUS-a sve ignoriše i nipodaštava, a „svi umetnici su pre svega građani Srbije, pa tek onda likovni stvaraoci“.

U tekućem periodu od januara do sada UO je radio u petočlanom sastavu: Vojislav Klačar, Radivoje Marković, Vahida Ramujkić, Martin Erdeš i Marija Kauzlarić, a kako navode na sajtu ULUS-a, ovaj UO je održao ukupno 19 sednica.

„Sve odluke iz 2013. godine su ništavne, a ta ništavnost povlači i nepravilnost svih sledećih godišnjih skupština“, rekao je likovni umetnik.

Mirjana Denkov Mraović, vodi se kao zastupnica udruženja na osnovu presude Prvog osnovnog suda, kojim se navedene odluke Skupštine iz 2013. proglašavaju nevažećim.

Ona je takođe napomenula da joj je žao što mora javno, putem medija da govori i ovoj temi, ali na kraju njih troje nisu imali izbora.

„Imamo potrebu da napravimo jedno savremeno udruženje sa savremenim zahtevima, koje podrazumevaju nove tehnologije i komunikacije, ali zasnovane na svim tradicijama. Želimo da ULUS pripremimo po zakonu i rešimo sva strukovna pitanja koja nisu rešena i muče sve umetnike, jer nisu adekvatno realizovana“, naglasila je Denkov Mraović.

Podsetila je da je 2019. godine doneta pravosnažna presuda po kome je ta skupština 2013. nevažeća.

Upravo tada pre osam godina, kako je istakla, inicirali su niz istražnih radnji, ne bi li se otklonile nezakonitosti koje su se sprovodile u ULUS-u.

„Tada smo mnogim našim kolegama zasmetali, naravno. Bio nam je cilj da se ponište apsolutno sve redovne i vanredne skupštine od 2013. godine na ovamo. Kolege su napravile niz zakonskih prekršaja, na šta smo ukazali, i onda je krenula medijska hajka protiv nas. Tako smo isključeni sa skupštine u Etnografskom muzeju, i jedino smo pravdu potražili na sudu”, dalje je podvukla Denkov Mraović.

U tom trenutku, prisutna na konferenciji Vahida Ramujkić, u funkciji zamenika predsednika UO, istakla je da dotadašnji govornici iznose neistine.

Ona je napomenula da je sproveden niz koraka koji su bili u nadležnosti Upravnog odbora kao što su vraćanje u članstvo tada isključenih članova, M.D. Mraović, D. Krnajski i M. Filipović i njihov oprost članarina za period njihovog isključenja.

Takođe, pokrenuti su razgovori radi mirnog razrešenja, po njima – “pravno kontroverzne Sudske presude”, za koje vođenje je formirana posebna komisija Udruženja (V. Klačar, V. Ramujkić, M. Erdeš).

Mirjana Denkov Mraović , koja je bila predsednik UO iz 2013. godine, podsetila je Ramujkić da je od tadašnjih devet članova UO, četvoro dalo otkaz, i navela jednog od glavnih krivaca – spomenutog Radivoja Markovića.

Kako kaže, da su članovi znali za njegove razne mutne radnje, ne bi nikada glasali za njegov izbor.

Ona je Markovića označila kao direktno odgovornog za požar koji je izbio u martu ove godine u Paviljonu Cvijeta Zuzorić, a protiv njega se vodi i zvaničan krivični postupak u Tužilaštvu.

Naglasila je da je Marković kao zamenik, a ne predsednik UO, imao apsolutno sva moguća prava i ovlašćenja, kao da je prvi čovek institucije.

Denkov Mraović je zahtevala da se detaljno ispita uzrok požara po odgovornosti spomenutog, i slučaj je još uvek otvoren.

Vahida Ramujkiić je pozvala svo troje da dođu na novu skupštinu u petak, 19. novembra i tamo sve javno kažu šta imaju, a ne da prave medijsku priču i dalje od ove situacije.

Dragoslav Krnajski je sve vreme pokušavao da umiri celu situaciju u ispadima Ramujkić i njoj naglasio da će svaka sledeća skupština biti osporena, i sve odluke ubuduće – poništene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.