U trendu

Umetnica Bašić Savić za Tanjug: More je moja inspiracija

BEOGRAD – Umetnica Željka Bašić Šešić predstaviće se izložbom „Zrak sunca u mojoj mreži“ koja će biti otvorena 27. decembra u beogradskoj galeriji Singidunum, gde traje do 18. januara.

Bašić Savić je rekla Tanjugu da se samostalna prodajna izložba sastoji od umetničkih fotografija, ogrlica od poludragog kamenja i poetskih tekstova, koje je pripremala tokom pandemijskih meseci, uz muziku koju je birala Bilja Krstić.

„Naslov izložbe pokazuje moju inspiraciju – ja sam sa mora. More šumi stalno iza moje glave“, rekla je Bašić Savić.

Sa završenom umetničkom fotografijom, Bašić Savić su fotografije bile polazište i inspiracija po kojima je pravila ogrlice, i ističe da uopšte nisu obrađene nego se izlažu „kako su kliknute“.

„Fotografije izlažem sa zrncima prašine i svim ostalim sa mog dalmatinskog radnog stola“, dodala je Bašić Savić.

Prema njenim rečima, na fotografijama se mogu naći trenuci „nekog zalaska u dalmatinskoj uvali ili odsjaja u moru ili oluje“. 

Bašić Savić bi prema fotografiji pravila ogrlicu ili je naknando slikala gotov nakit,
ulazeći u perle gde se rađao novi apstrakni izraz.

Prilikom izrade ogrlica, Bašić Savić je koristila poludrago kamenje kom se pripisuje lekovitost, a materijale je teško nabavljala pripremajući izložbu tokom pandemijskih meseci.

„Insistiram na dobrim i atraktivnim komadima. Nabavila sam velike komade gorskog kristala, vrlo retke, ili opsidijana sa Madagaskara. Ili čak nalazim (materijale) na buvljacima i u starinarnicama. Dovijam se, volim da budu posebni“, istakla je umetnica. 

Bašić Savić stalno piše pesme i sasvim prirodnu su izašle kao naknadni okvir za ceo projekat, i zatvorili su krug.

Upitana koliko je bilo zahtevno pripremati multimedijalnu izložbu tokom pandemije, Bašić Savić je rekla da je današnjica zahtevna za bilo kakav rad, jer „živimo u užasnim vremenima kad nam se malo drma tlo pod nogama“. 

„Bežeći od straha koji mi se javljao zbog celokupne situacije pobegla sam u radnu sobu, izolovala se i provela dve godine družeći se sa perlama, puštajući da upijaju neke davne mirise i poglede. I tako sam prebrodila pandemiju“, rekla je umetnica.

Etno muzičarka Krstić je kuma Bašić Savić, koja ističe da je saradnja bila divna jer se razumeju i poznaju dosta godina.

„Moram da kažem da je tako rado, drago i nežno prihvatila da bude deo projekta. Toliko se unela da sam joj jako zahvalna“, rekla je Bašić Savić.

Bašić-Savić je u Splitu završila Školu za primenjenu umetnost odsek fotografije, a glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde je bila članica Narodnog pozorita, igravši u na filmu i televiziji. 

Početkom devedesetih godina odlazi u Nemačku gđe radi kao novinarka radija Dojče vele. 

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.