U trendu

Umetnica Silija Hempton u Galeriji Matice srpske

NOVI SAD – U okviru izložbe „Percepcije. Žena po meri društva?“ u Galeriji Matice srpske sutra će biti organizovan razgovor sa britanskom umetnicom Silijom Hempton, koja zahvaljujući „British Council“ povodom ove izložbe doputovala u Novi Sad.

Na izložbi „Percepcije. Žena po meri društva?“ prikazan je jedan rad Silije Hempton pod nazivom „Raul, Srbija 2. jun 2014“ koji predstavlja deo serije njenih ekspresionističkih slika na platnu.

Postavljen na izložbi u okviru problematike „Ženski pogled nasuprot muškom“, ovaj rad se bavi ispitivanjem opšteprihvaćenog pogleda muškarca – umetnika prema ženi – modelu, tako što zamenom uloga, muškarac postaje predmet gledanja.

Silija Hempton je rođena u Stroudu 1981. godine.

Studirala je na Umetničkoj školi u Glazgovu, a master studije slikarstva završila je na Kraljevskom umetničkom koledžu u Londonu.

Bavi se slikarstvom i na svojim malim platnima ekspresionistički hvata trenutke u vremenu.

Poznata je po seriji radova iz 2014. pod nazivom „Čet Rendom“ koja predstavlja seriju slika muških modela koji su joj dobrovoljno pozirali preko vebkem platforme za komunikaciju i upoznavanje.

Ona ovu seriju radova vidi kao jednu redefiniciju muškog pogleda kroz koje se, u poziciji žene, suprotstavlja tabu temama poput slikanja muškog akta.

Živi i radi u Londonu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.