U trendu

Uručena nagrada “Dositejevo zlatno pero“

BEOGRAD – Književna nagrada “Dositejevo zlatno pero“ uručena je danas u Zadužbini “Dositej Obradović“ u Beogradu, a prvo mesto na konkursu za ovo priznanje osvojili su Đorđe M. Đurđević i Nikola Z. Peulić za ko-autorski rad “Anđeo hedonizma: monaška trpeza od Svetog Save do Dositeja Obradovića“.

U obrazloženju žirija navodi se da, “pored zavidnih novina u pristupu i interpretaciji, ovaj esej izdvaja zanimljivo i duhovito izlaganje istraživačkih rezultata, visok stepen informativnosti i lucidna zapažanja“.

“Sledeći teorijske premise poetike kulture, autori studije “Anđeo hedonizma: monaška trpeza od Svetog Save do Dositeja Obradovića“ odvažili su se na raščitavanje kanonskih tekstova “Karejskog tipika“ i “Hilandarskog tipika“ Svetog Save, napisanog na samom kraju 12. veka, odnosno “Žitija i priključenija“ Dositeja Obradovića iz poslednje četvrtine 18. veka kao prvorazrednih tekstova kulture koji reflektuju društveni habitus, ideološke okvire i duhovno težište pripadajuće im epohe“, navedeno je u obrazloženju žirija.

Drugu nagradu ponela je Snežana Kadić za esej “Dostojno jeste slaviti telo: o estetici tela u poeziji Ivana V. Lalića“, koji po rečima žirija “krasi analitička smernost, interpretativna iznijansiranost i izvojevana komplementarnost u naizmeničnom naslanjanju na vidove književnog (poetičkog), estetičkog, antropološkog i teološkog mišljenja o problemu estetike tela u delu jednog od najznačajnijih srpskih pesnika druge polovine 20. veka“.

Treća nagrada pripala je Magdi Milikić za ogled “Da li je Amerika “Krmača koja proždire svoj okot“: Apdajkov terorista kao obrazovni roman“, u kojem je autorka “interdisciplinarnim samopregorom, komparatističkom preduzimljivošću i zavidnom akribijom došla do izvanrednog naučnog rezultata“.

Pored toga, posebno su pohvaljeni Jelena Kalajdžija za esej “Slikovnice kao vodiči kroz institucije kulture i ulaznice u svijet kulture“, Aleksa Đukanović za ogled “Peter Handke – univerzalni dijagnostičar savremenog doba“ i Danica Đokić za ogled “Arzamaško ludilo“.

Po rečima predsednika žirija Dušana Ivanića, prijavljeni učesnici ovogodišnjeg konkursa pokazali su “da kulturna primernost, misaona prodornost i duhovna doslednost Dositeja Obradovića i dalje mogu biti na snazi uprkos svim iskušenjima i izazovima naše groteskne savremenosti“.

Podršku ovom projektu pružio je Sekretarijat za kulturu Grada Beograda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.