Uskoro otvarane multifunkcionalnog Kineskog kulturnog centra

BEOGRAD – Na Novom Beogradu završena je izgradnja multifunkcionalnog kompleksa Kineskog kulturnog centra, prvog takve vrste na Balkanu, a svečano otvaranje će biti uskoro.

Objekat se nalazi na jednoj od najatraktivnijih lokacija na Novom Beogradu u bloku 11a, sa pogledom na reku Dunav i odličnom povezanošću sa auto-putem, objavio je Beobuild.

Trg prijateljstva Srbije i Kine krasi multifunkcionalni kompleks podeljen na – Kineski kulturni centar, restoran, hotel, poslovni prostor.

Zgrada novog centra zamišljena je kao platforma za produbljivanje kulturne i ekonomske saradnje dva naroda, a prvi je takav centar na Balkanu i jedan od najvećih u Evropi.

Delom zgrade u kome se nalazi Kineski kulturni centar rukovodiće Ministarstvo kulture i turizma NRKine, a sadržaje centra čine prijemni hol, multinamenska sala, čitaonica, galerija i niz prostorija namenjenih edukativnim i izložbenim sadržajima.

Kulturni centar se prostire na 3.700 kvadratnih metara, a moći će da primi oko 200 posetilaca.

U okviru ovog kompleksa nalaziće se manji hotel sa 35 dvokrevetnih soba, 19 apartmana za diplomate i zaposlene u kulturnom centru, projektovanih za smeštaj 78 osoba.

Na drugom spratu biće restoran tradicionalne kineske kuhinje, gde će gosti hotela i građani moći da uživaju u autentičnim jelima i hrani sa dalekog istoka.

Prilikom izrade projekta za izvođenje kao i prilikom izgradnje izvršeno je usaglašavanje sa zahtevima LEED sertifikata.

Solarna elektrana postavljena je na krovu zgrade, a namenjena je za zagrevanje sanitarne potrošne vode u objektu.

Zgrada Kineskog kulturnog centra prva je zgrada u Beogradu koja koristi mehanicki parking sistem za dvoetažno parkiranje.

Mehanicki parking sastoji se od pokretne slagalice i više paleta koje pomeraju vozila, a ukupan kapacitet pokriven ovim sistemom je za 94 vozila, navadeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.