U trendu

Vampiri osvajaju Menhetn

Kada reditelj kao što je Giljermo del Toro, koji za sobom ima neka veoma interesantna filmska ostvarenja ("Panov lavirint", "Blejd 2", "Helboj 1", "Helboj 2"…) reši da u saradnji sa piscem (u ovom slučaju, Čak Hogan) napiše roman, to može da vas navede da se nadate nečem zanimljivom. Nažalost, roman "Soj", koji su napisali Giljermo del Toro i Čak Hogan, nije posebno dobar.
Roman "Soj" je prvi deo u trilogiji "Soj". Radi se o drevnom vampiru koji avionom dolazi na Menhetn i pokušava sve da pretvori u vampire, a na hrabrim junacima je da ga u tome spreče. Zvuči kao kliše? I jeste – što ne bi moralo da bude problem, da je knjiga zabavna i da nudi ponešto originalno. Ovde to nije slučaj.
Vampiri prikazani u romanu "Soj" malo podsećaju na posebnu vrstu vampira iz filma "Blejd 2", mada se i razlikuju od njih – i to je najoriginalniji deo ovog romana. Likovi su tipski, jevrejski lovac na vampire Abraham (ime je namerno dato) podseća na sličnog lika iz "Strvinarske utehe" Dena Simonsa (obojica su Jevreji koji su preživeli Holokaust i u koncentracionom logoru se prvi put susreli sa vampirom i od tada pokušavaju da ga pobede), radnja prilično liči na "Salemovo" Stivena Kinga, osim što se stvar dešava na Menhetnu umesto u zabačenom gradiću u Mejnu, način vođenja radnje takođe podseća na Kinga… Povremene reference mogle bi da vam izmame osmeh (lik po imenu Palmer Eldrič, koji bi mogao da vas podseti na roman "Tri stigmate Palmera Eldriča" Filipa K. Dika, pevač Gabrijel Bolivar, koji bi mogao da vas podseti na Merilina Mensona…) ukoliko od njih ne očekujete dublje značenje.
Ukoliko su vam sva dela koja smo naveli potpuna nepoznanica, "Soj" bi mogao da vam bude zanimljiv. Ukoliko su vam navedena dela poznata, premda nije nečitljiv niti loše ispričan, "Soj" bi mogao da ostavi utisak hiljadu puta viđenog.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.