U trendu

Večeras premijera filma „Deset u pola“ Danisa Tanovića

BEOGRAD – Film “Deset u pola” reditelja Danisa Tanovića imaće premijeru večeras u okviru 27. Festivala autorskog filma (FAF) u Beogradu.

Veći deo glumačke i autorske ekipe je nakon specijalne projekcije imao susret sa medijima u Kombank Dvorani.

Poznati film je ostvario svetsku premijeru na 27. izdanju Sarajevo Film Festivala, kada je otvorio ovu manifestaciju, a redovna distribucija kreće od 2. decembra u bioskopima Srbije i regiona, kao i većim evropskim gradovima.
Radnja novog filma je smeštena u Sarajevo, u ovoj godini, kada Bašcaršija pokušava da se oporavi od posledica koje je doneo kovid-19.

Kako nadolazi leto, postoji nada da će virus mirovati, i da se stvari vrate u normalu.
Glavni glumac, Branko Đuric Đuro, prisećao se snimanja u okolnostima pandemije, što nije bilo jednostavno.

„Nije mi bio problem da snimam pod maskom, kad je to bila naša realnost, neminovnost. Postojala je ideja i da likovi u filmu sve vreme imaju maske. Mada opet, pandemija će proći, a film će ostati“, rekao je Đurić.

Jedna bezazlena situacija pokreće zaplet i lavinu događaja.

Izvesna devojka iz Zagreba stiže u glavni grad BiH i želi da jede najbolje ćevape u Sarajevu.

Junak Enes šalje turistkinju kod Ize, komšije, prijatelja i konkurenciju u ćevapima.

Tako jedan nevin, prijateljski gest biva shvaćen pogrešno i izaziva potpuni raspad poslovnog i privatnog života.

Još su im i deca u ljubavnoj vezi.

Kako je rekao Đurić, publika može očekivati dobru komediju i zabavan film koji nije samo o ćevapima, već o ljubavi, prijateljstvu, dok je sarajevski specijalitet samo povod za filmsku priču.

Uživali su svi na snimanju, atmosfera je bila vrhunska, i napomenuo da je reakcija na premijeri u Zagrebu bila odlična, nada se da će tako biti i večeras u Beogradu.

Režiser Tanović je sa Brankom Đurićem sarađivao upravo na Oskarom nagrađenim anti ratnim filmom „Ničija zemlja“ (2001), kao i na irskom filmu „Trijaža“ sa Kolinom Farelom.

Glumac Izudin Bajrović, kao druga glavna uloga, smatra da je ovo univerzalna priča iako samo deluje lokalno, kao sarajevska tema.

Siguran je da će gledaocima prijati jedna mala, bajkovita komedija, kao veliko osveženje u kinematografiji.

Mlada glumica Helena Vuković je nastupala ovde u svom prvom dugometražnom filmu i pamti ga kao predivno iskustvo, bez treme, već sa ogromnim uzbuđenjem što radi sa velikim rediteljem Tanovićem.
Sa time su se složili i drugi glumci – Anja Matković i Kerim Čutuna, kojima je rad sa Tanovićem takođe bio veoma inspirativan jer kažu da je tačan, konkretan, precizan, voli glumce i pomaže im.

Scenarista Nikola Kuprešanin istakao je da se radilo veoma brzo na scenariju, takvi su uslovi bili postavljeni.

„Odličan je rad sa Danisom, nema kod nega borbe ega ni odbrane ideja, sve smo se razumeli tokom procesa, dopisivali smo scene po potrebi, i na samom snimanju filma“, rekao je koscenarista Kuprešanin.

Nakon premijere komedije “Deset u pola” na Festivalu autorskog filma u Beogradu, slede specijalne projekcije sa filmskom ekipom u Novom Sadu, Kranju, Banja Luci i Sarajevu.

Tanovićev film nastao je u okviru projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane (SCF GS) Obala Art Centra i Turske državne radio-televizije (TRT), i uz podršku BiH Telecoma i “Visit Sarajevo”.

Film je prikazan na festivalima u Turskoj u Istanbulu – Bosphorus Film Festival i u Dohi u Kataru na Ajyal Film Festivalu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.