U trendu

Velika Britanija domaćin naredne Pesme Evrovizije

LONDON – Velika Britanija će biti domaćin takmičenja za Pesmu Evrovizije 2023. godine, prenosi Bi-Bi-Si.

Evropska radiodifuzna unija (EBU) saopštila je odluku da će Velika Britanija biti domaćin, jer je zauzela drugo mesto na ovogodišnjem takmičenju, te da se zbog bezbednosti ne može nastaviti tradicija održavanja takmičenja u zemlji pobednika.

Naime, kako se navodi oragnizatori su doneli odluku da se takmičenje ne može održati u zemlji pobednice, zbog rata koji je u toku nakon ruske ivazije.

U obaveštenju se navodi da grad održavanja još uvek nije preciziran, ali da su Glazgov i Mančester već izrazili interesovanje da budu domaćini.

EBU je saopštio i kriterijume koji su bili validni u izboru mesta: mogućnost primanja 10.000 gledalaca, blizina međunarodnog aerodroma, kao i kapacitet hotelskog smeštaja za najmanje 2.000 delagata, novinara i gledalaca.
„Odluka je vođena odgovornošću EBU-a da osigura da su ispunjeni uslovi koji garantuju bezbednost i sigurnost svih koji rade i učestvuju u dogadaju, čije planiranje treba da počne odmah u zemlji domaćina“, navodi se u obaveštenju.

Zanimljivo je da je Velika Britanija bila domaćin Evrovizije osam puta, te da je čak četiri puta preuzela dužnosti domaćina za druge zemlje.
Ova zemlja ugostila je Holandiju 1960, Francusku 1963, Monako 1972. i Luksemburg 1974. godine, dok je poslednji put bila domaćin 1998.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.