U trendu

Velika koprodukcija JDP sa teatrima Maribora, Ljubljane, Beča

MARIBOR – Početak rada na novoj predstavi “Te noći sam je video” Draga Jančara u režiji Janeza Pipana, danas je predstavljen u Slovenskom narodnom gledališču (SNG) u Mariboru kao velika koprodukcija Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Burg teatra iz Beča, SNG-a i Cankarjevog doma iz Ljubljane.

U tom ambicioznom zajedničkom projektu igraju i glumci JDP-a Milan Marić i Nebojša Ljubišić, a prva premijera je zakazana za 24. septembar u Mariboru, u oktobru će se odigrati u Burg teatru u Beču, dok će beogradska publika prvi put videti komad u novembru.

Na konferenciji su govorili direktor SNG Maribor Danilo Rošker, umetnički direktor bečkog “Burgteatra” Matin Kušej, direktorka JDP-a Tamara Vučković Manojlović, direktorka Cankarjevog doma Ursula Cetinski, umetnički direktor Drame SNG Maribor Aleksandar Popovski, reditelj Janez Pipan i autor romana Drago Jančar.

Direktori sva tri teatra su se složili da je međunarodna saradnja od velikog značaja za sva pozorišta pojedinačno.

Tamara Vučković Manojlović je naglasila da je saradnja velikih državnih institucija veoma značajna iako je to složen proces kada je reč o pozorišnoj umetnosti.

“Koprodukcije su jako zahtevne, a u ovom trenutku, kada tek lagano izlazimo iz pandemije, rekla bih da za ovakve projekte treba imati dodatnu hrabost”, istakla je upravnica JDP-a.

Pisac Drago Jančar i reditelj Janez Pipan govorili su o aktuelnosti romana i multikulturalnosti, koja nije proizvod državnih politika, već lični osećaj svakog pojedinca, i zato će se na sceni glumci govoriti nemački, srpski i slovenački jezik.

Ovaj kratak, slikovit, nezaboravan Jančarev roman na sceni će oživeti glumci iz nekoliko zemalja, pripadnici različitih nacija koji će govoriti na svom jeziku.

Narodno pozorište iz Maribora najavljuje ovaj projekat kao jedan od najambicioznijih u istoriji nezavisne Slovenije.

Pisac Jančar je velikan slovenačke, evropske i svetske literature, majstor pripovedanja koji u svojim romanima, novelama, kratkim pričama i dramama govori o dubokim ranama Slovenije i šireg kulturnog prostora.

Njegova dela slikaju portret bliske i daleke prošlosti, pripovedaju o okrutnosti kapitalizma današnjice i neimenovanim prostorima neslobode.

Karijeru Janeza Pipana publika prati dugi niz godina, a on potpisuje i veoma uspešnu scensku postavku takođe Jančarevog romana “Katarina paun i isusovac” na sceni Drame SNG u Ljubljani, na čijem čelu je bio nekoliko sezona i vodio je sa velikim uspehom.

JDP ovu saradnju realizuje kao deo redovnog programa koji se finansira iz budžeta Grada Beograda i uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja republike Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar