U trendu

Vesic: Tenderi za rekonstrukciju jednog muzeja i 2 pozorišta

BEOGRAD – Grad Beograd raspisao je u jednom danu tendere za rekonstrukciju jednog mžeja i dva pozorišta, što se nikada ranije, u modernoj istoriji Beograda nije dogodilo, rekao je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Kako je istakao, to je dokaz koliko Beograd ulaže u kulturu.

On je gostujući u jutarnjem programu Studija B precizirao da je raspisan tender za rekonstrukciju objekta bivše Vojne akademije na uglu Resavske i Nemanjine ulice koji će postati Muzej grada Beograda.

Vesić je najavio da će u rekonstrukciju te zgrade biti ulaženo 25 miliona evra, a kada bude završena, Muzej grada Beograda će posle 118 godine od osnivanja dobiti svoju kuću koja će se prostirati na 18 hiljada kvadrata, čime će ovaj muzej postati najveći u Srbiji, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

„Osam hiljada godina beogradske istorije nalaziće se na jednom mestu a Grad Beograd nije sagradio novi muzej 56 godina, od 1965. godine“, objasnio je Vesić.

On je naveo da je raspisan i tender za rekonstrukciju pozorišta Dadov na Vračaru čija je procenjena vrednost radova 151,5 miliona dinara bez PDV-a.

Vesić je objasnio da će posle rekonstrukcije Dadov, koji sada ima 505 kvadratnih biti skoro duplo veći sa površinom od 918 kvadrata.
„Omladinsko pozorište Dadov, što je skraćenica od Dramski atelje Doma omladine Vračar postoji 63 godine, od 1958. godine.

Počeli su da rade u Molerovoj 33 da bi se 1968. godine, dakle pre 53 godine, preselili u zgradu u kojoj se nalaze danas i koja je zidana za pozorište. Sada je, posle više od pola veka došlo vreme da pozorište bude rekonstruisano na radost pozorišne publike“, rekao je Vesić.

Dodao je da je Grad Beograd objavio tender za rekonstrukciju dela objekta koji se nalazi na uglu ulica Savske i Risanske u kojem će se realizovati programi kulturne inkluzije sa osobama sa invaliditetom.

„Inkluzivni kulturni centar za osobe sa invaliditetom, površine 857 metara kvadratnih, biće jedinstveno mesto na kome će se organizovati predstave, koncerti, izložbe i kreativne radionice. Ovaj centar će moći da primi 240 posetilaca“, rekao je Vesić.

On je podsetio da je izgrađena i letnja scena u Beogradkom dramskom pozoriuštu a da je Grad Beograd odvojio sredstva za izgradnju letnje scene u Kuli Nebojša.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.