U trendu

Virtuelna izložba o jugoslovensko-američkim odnosima u MJ

BEOGRAD – Virtuelna izložba „Jugoslovensko-američki odnosi kroz foto-objektiv“ biće predstavljena 21. maja u MuzejU Jugoslavije, saopštili su organizatori.

O značaju projekta govoriće direktorka Muzeja Jugoslavije, Neda Knežević, i savetnik za odnose s javnošću Ambasade SAD, Tim Standard.

Prirodu same foto-dokumentacije, kao i o ključne tačke sadržajnosti odnosa između dveju zemalja, predstaviće Radina Vučetić, profesorka na Odeljenju za savremenu istoriju Filozofskog fakulteta i upravnica Centra za Američke studije, kao i Radovan Cukić, istoričar i načelnik odeljenja za istraživanje i zaštitu muzejskog fonda.

Izložba je realizovana u periodu od 1. marta do 1. maja na društvenim mrežama Muzeja Jugoslavije i Centra za Američke studije, a njenu završnicu čini digitalni katalog s proširenim tekstovima i selekcijom virtuelnog sadržaja onlajn postavke.

Koristeći se bogatom foto-arhivom Josipa Broza Tita, projekat su realizovali Muzej Jugoslavije i Centar za Američke studije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu pod pokroviteljstvom Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.

Pomenuta foto-arhiva u najvećoj meri prikazuje susrete predsednika Jugoslavije sa brojnim uglednim ličnostima iz sfere američke politike, umetnosti, kulture, nauke i mnogo drugih.

Predstavnici Muzeja i Centra za Američke studije istakli su da je cilj izložbe bio prikaz sadržajnosti odnosa SAD i Jugoslavije kroz dvadeseti vek, kada je imao globalni značaj.

„Susreti Josipa Broza Tita sa američkim predsednicima i visokim državnicima svakako najbolje ilustruju političke odnose dve države, dok prijemi filmskih zvezda, astronauta, novinara i drugih uglednih ličnosti slikovito prikazuju bogatu kulturnu saradnju Amerike i Jugoslavije“, ističu iz Muzeja Jugoslavije i Centra za američke studije.

Osim toga, publika će putem društvenih mreža imati prilike da se bolje upozna s tokom odnosa dveju zemalja kroz različite dekade dvadesetog veka, zasnovanim na foto-materijalima, isečcima iz štampe, plakatima, anegdotama i edukativnim tekstovima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.