U trendu

Vise od 200 umetnika govori stare i nove price o N. Sadu

NOVI SAD – Novi međunarodni festival za decu i mlade „Novosadske pozorišne igre” biće održan prvi put od 7. do 15. maja, u okviru programa „Bajke budućnosti” Evropske prestonice kulture.

Organizator je Pozorište mladih, jedno od retkih pozorišta u Srbiji specijalizovano za produkciju predstava za decu i mlade.

Direktor Fondacije “Novi Sad-EPK 2022” Nemanja Milenković rekao je da bajke nude vrednosni sistem u kom je vera u bolju budućnost ima smisla.

„Zato ‘Bajke budućnosti’ nisu samo za decu već za celu porodicu i jedinstvena su prilika da provedete sa svojom porodicom divnih deset dana u Novom Sadu kroz bajke koje se tumače na nov način, kroz 200 priča i umetnika. Možda prvi i poslednji put imamo priliku da vidimo tako značajne trupe evropskog kalibra“, rekao je Milenković.

„Novosadske pozorišne igre” posvećene su razvoju savremenog živoscenskog i lutkarskog pozorišta za decu i mlade kroz saradnju s pozorišnim trupama iz inostranstva i interaktivni pristup pozorištu, koji publici pruža priliku da bude deo predstave.

Najmlađa novosadska publika će tokom festivala, kroz najreprezentativnije evropske predstave, upoznati neke potpuno nove priče i udaljene kulture.

Direktor Pozorišta mladih Mihajlo Nestorović rekao je da su godinama u pozorištu čeznuli za ovakvim festivalom.

„Susret sa Fondacijom “Novi Sad-EPK” učinio je da se naši snovi ostvare. Pozorište mladih postoji 90 godina i učestvuje na brojnim festivalima, posmatrajaći kako to drugi rade poželeli smo i mi da imamo svoj festival koji bi privuako najbolja pozorišta iz Evrope. Želeli smo da novosadskoj publici pokažemo birane predstave koje su najnagrađivanije u Evropi. Zanimljiv je podatak da će od 14 predstava, od kojih je 11 u takmičarskoj konkurenciji, u goste doći Plzensko pozorište iz Ćeške sa predstavom “Tri musketara” koja je nagrađivana više od sto puta, rekao je Nestorović.

Tokom programa „Bajke budućnosti”, od 1. do 15. maja, u Novom Sadu i okolni, deca će se susresti sa džinovskim pozorišnim lutkama, slušaće dečje opere, koncerte, a moći će i da posete izložbe, književna i druga magična putovanja osmišljena za decu i mlade.

Program će se odvijati na devet lokacija, u Srpskom narodnom pozorištu, Pozorištu mladih i Novosadskom pozoristu, u pet umreženih kulturnih stanica koje tokom godine titule Evropske prestonice kulture pokazuju svoj ogroman potencijal u kulturnom razvoju grada, kao i u javnom prostoru, na ulicama i trgovima, u srcu Novog Sada i u susednim mestima.

Novi Sad tako postaje mizanscen za bajke, gde će više od 200 umetnika i umetnica iz 13 zemalja ispričati mnogo starih i novih priča koje su kreirali ugledni domaći i evropski autori i autorke, ali i sama deca, na radionicama, kroz učenje i igru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar