U trendu

Više pozorišnih premijera u Beogradu tokom aprila

BEOGRAD – Beogradska pozorišta za april pripremaju više premijera.

Tako će sutra biti izveden plesni komad “Grand hotel” u Velikoj sali Madlenianuma, kao i drama “Orlando” na sceni “Raša Plaović” Narodnog pozorišta.
U budućem spektaklu “Grand hotel” u koreografiji Aleksandra Ilića i režiji Aleksandra Nikolića prema istoimenom filmu (1932) sa Gretom Garbo, igra internacionalna ekipa umetnika – Mojca Majcen (Slovenija), Branko Mitrović (BIH), Jakša Filipovac (Srbija) i Ognjen Vučinić (Hrvatska).
Premijera predstave „Orlando“ po romanu Virdžinije Vulf, u režiji Bojana Đorđeva, već duže vreme se odlaže zbog epidemije, a konačno će se sada prezentovati javnosti.
Reditelj Đorđev je svoju koncepciju bazirao na ideji da se realizuje izvođenje tog dela kao dve verzije 1. i 2. aprila – “Orlando I” i “Orlando II”, kada naslovnu ulogu igra glumica (Iva Milanović), i u drugoj varijanti – glumac (Dragan Sekulić).
Teatar Vuk donosi 5. aprila predstavu “Drekavac” po drami Maje Todorović koja se nekada igrala u BDP-u.
Takođe, isto pozorište će 21. aprila predstaviti i duo dramu “Venera u krznu” Dejvida Ivesa, po kojoj je Roman Polanski snimio francuski erotski film (2013).

Rediteljka ove provokativne drame je Tatjana Mandić Rigonat.

Beogradsko dramsko pozorište će biti definitivno najproduktivnije tokom aprila, jer izlazi sa čak četiri predstave, u kratkom razmaku.
Tako će 7. aprila biti izvedena drama “Tiho teče Misisipi” prema romanu Vladimira Tabaševića, u režiji gosta iz Hrvatske – Ivice Buljana, u dramatizaciji obojice autora sa glumicom Brankom Katić.

“Cement Beograd” prema drami Hajnera Milera, slovenačkog reditelja Sebastijana Horvata imaće premijeru već 10. aprila na Velikoj sceni „Olivera i Rade Marković“.

Samo pet dana kasnije, 15. aprila stiže i odloženi projekat “Baal” Bertolta Brehta, u režiji takođe autora iz Slovenije – Diega de Brea, sa Milošem Bikovićem u glavnoj ulozi.

Nakon čuvenog Brehtovog ranog komada, premijerno u Srbiji će se 24. aprila konačno odigrati poznata drama “Divlje meso” preminulog pisca Gorana Stefanovskog iz Makedonije.
Režiju, scenografiju, adaptaciju teksta i izbor muzike potpisuje Jagoš Marković.
Jugoslovensko dramsko pozorište je dve predstave prenelo u april nakon još jednog odlaganja u martu, kada su uspeli da realizuju samo premijeru “Kaspar” Petera Handkea, u režiji Miloša Lolića.
Sada, konačno 10. aprila izlazi pred publiku građanska drama “Pučina” Branislava Nušića, reditelja Egona Savina, koji je osmislio i scenografiju.
Egon Savin režira i novu predstavu – “Vuci i ovce” ruskog autora Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskog u Narodnom pozorištu čija premijera će biti 12. maja.

Drugi komad JDP-a je “Moj muž” planiran je za 14. april.

Atelje 212 će 16. aprila će izvesti komad “64” Tene Štivičić u režiji Alise Stojanović.
Poslednja nova predstava za april je komad za decu pozorišta Boško Buha – „Mačor u čizmama“ Igora Bojovića, u rediteljskom čitanju Juga Radivojevića, upravnika BDP-a, koja će imati premijeru 29. aprila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.