Vizantijska crkva – obrazovanje arhitektonske slike svetosti

BEOGRAD – U Atrijumu Narodne biblioteke Srbije u Beogradu predstavljena je knjiga „Vizantijska crkva – obrazovanje arhitektonske slike svetosti“ profesora dr Ivana Stevović u izdanju Evoluta.

O knjizi su sinoć govorili prof. dr Vlada Stanković, vizantolog, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu, prof. dr Mileta Prodanović, slikar i pisac, rektor Univerziteta umetnosti, Miladin Lukić, arhitekta konzervator Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Bojana Ćebić, direktorka i glavna urednica izdavačke kuće Evoluta i autor.

Prema rečima Bojane Ćebić, „ako se jednom rečenicom može sažeti revolucija koju je donela arhitektura klasičnih stoleća Vizantije, onda ona mora sadržati svest o sposobnosti njenih majstora da oblike, materijal i boju slože u još jedan novi međusobni poredak i odnos, koji je posedovao stepen sveukupne sinergije intenzivan u tolikoj meri da ne samo iz dogmatskih pobuda, bude prepoznat kao mikrokosmos.“

„U tom ključu treba prepoznavati i razumevati interpretaciju vizuelne retorike svetosti arhitekture viznatijske crkve“, kazala je Ćebićeva, uz pitanje da li tu treba tražiti nove puteve ili su „stara“ čitanja i dalje epistemološki neupitna.

Prema njenom mišljenju, u knjizi se traže odgovori na pitanja značajna kako za metodologiju naučnih istraživanja uopšte, tako i za vizantijsku sakralnu arhitekturu.

Za profesora Stankovića, Stevović je istoričar umetnosti ali istrovremeno i vizantolog revolucionar jer je u podnaslovu knjige objasnio da on u njoj „preispituje problematiku perspektive proučavanja sakralne arhitekture“.

Stanković je uveren da Stevović doživljava vizantijsku sakralnu arhitekturu kao trodimenzionalnu umetničku sliku koja, bez sumnje, poseduje vanvremenske kvalitete.

Za autora je svetost centralna tema knjige i takođe u okviru prostora vizantijskog komonvelta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.