Vladimir Lovrić: U Beograd stižu svetski poznate arhitekte

BEOGRAD – Petog međunarodnog kongresa „Održiva arhitektura – energetska efikasnost“ počinje večeras u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, a arhitekta Vladimir Lovrić iz organizacije te manifestacije za Tanjug kaže da u Beograd stižu svetski poznate arhitekte poput Nine Edvards ili Andree Borini.

Lovrić kaže da će poštovaoci arhitekture u Beogradu imati prilike da vide izložbe, učestvuju u radionicama i predavanjima…

„Posebno smo ponosni na dolazak deset svetskih profesionalaca u oblasti arhitekture, koji će biti predavači i demonstratori na radionicama. Nina Edvards iza SAD, Andrea Borini iz Francuske, koja je napravila izvanrednu interpelaciju na Jelisejskim poljima, koja može da pruži utočište nekim sportovima za vreme Olimpisjkih igara u Parizu…. Imamo i konkurs „Mikro eko kuća“ za mlade arhitekte koji je kroz žiririranje prikazao fantaštične radove koji pokazuju na koji način može da se živi u prirodi u objektima od 5 do 25. kvadrata“ kazao je Lovrić.

Kako kaže kongres pruža mogućnost da arhitekte iz Srbije upiju znanje i iskustvo svojih kolega iz celog sveta.

„Danas je imperativ da sve što radimo bude u službi zaštite zemlje, vode i vazduha zbog smanjenja zagađenja, klimatskih i temperaturnih promena…Poruka kongresa je da treba ostaviti nešto i generacijama koje dolaze iza nas…Nova generacija mora dati nove odgovore da se praksa industrijske revolucije koja je započela u 20. veku ne nastavi i u 21. veku“ kazao je Lovrić.

Za njega nema dileme da su kuće najveći zagađivači.

„Kuće troše preko 60 ukupne energije u Srbiji. Naše kuće su potpuno neizolovane i veliki emiteri CO2 u atmosferu. Pobiljšanjem kuća i njihovih termičkih performansi do nivoa pasivne kuće koja troši samo 10 kilovata po metru kvadratnom postavljanjem panela na krovovima efikasnost održivog sistema mogućim. Naš cilj je da imamo kuće koje proizvedu energiju koju potroše“ kazao je Lovrić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.