Vladimir Pištalo v. d. upravnik Narodne biblioteke Srbije

BEOGRAD – Književnik Vladimir Pištalo imenovan je za v.d. upravnika Narodne biblioteka Srbije na današnjoj sednici Vlade Srbije.

Poznati pisac diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, stekao je zvanje mastera na Univerzitetu u Nju Hempširu, Odsek za američku istoriju, gde je i doktorirao.

Predavao je na Koledžu Beker, Lester i Vorčester, Masačusets, na Univerzitetu u Beogradu i na Univerzitetu u Nju Hempširu.

Dobitnik je brojnih nagrada: “Meša Selimović” za zbirku eseja “Značenje džokera” (2020), “Grigorije Božović” za roman “Sunce ovog dana” (2019), “Kočićevo pero” za roman “Venecija”, kao nagrade za najprodavanije knjige u Srbiji za romane “Venecija” (2011) i “Tesla, portret među maskama” (2009).

Dobio je i nagradu biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu u bibliotekama Srbije (2009), Ninove književne nagrade za roman “Tesla, portret među maskama” (2008) i mnoge druge.

Iza sebe ima bogato radno iskustvo: od 2019. godine predsednik je Kulturnog foruma Evropskog pokreta u Srbiji, a od 2017. urednik Projekta književnih prikaza, Srpske studije, dok je od 2010. koordinator grupe za program “Dijalog civilizacija: društveni konflikt na Balkanu” Univerziteta Nortistern.

Bio je rukovodilac projekta “Održivost i kultura” na Institutu za održivost Univerziteta u Nju Hempširu, urednik časopisa “Književna reč” i “Delo”, a bavio se i dramaturškim kreativnim poslovima, jer je pisao scenarija za TV Beograd i bio je urednik u nedeljniku “Železničke novine”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.