U trendu

Vođenje kroz izložbu „Crna ti“ večeras u NGVU

BEOGRAD – Vođenje kroz izložbu “Crna ti” biće održano večeras u Novoj galeriji vizuelnih umetnosti u Beogradu, a postavka će biti otvorena do 29. jula, saopšteno je iz ove institucije.

Posetioci će moći da prisustvuju razgovoru sa autorkama Nadeždom Kirćanski i Sanjom Latinović o toku postavke izložbe, o tome kako umetnice vide takvo međusobno integrisanje, kako se ono odražava na pojednačne radove, kao i šta donosi iskustvo objedinjavanja umetničkih dela u jednom prostoru.

“Izložba “Crna ti“ je ispoljavanje identiteta dve različčte autorke i polja značenja pojedinačnog umetničkog rada, koji tako postaju ključni elementi za razumevanje njihovog zajedničkog potencijala. Nivo takvog povezivanja jednak je stepenu poverenja da će upravo to spajanje dva umetnička stava omogućiti da se stvori novi, koherentniji komunikacioni prostor…Od samog naziva izložbe, umetnice uvode posmatrača u stanje pripreme za ono što će doživeti“, navode organizatori postavke.

Praksa vizuelne umetnice Kirćanski angažuje širok raspon medija, uključujući crtež, objekte i prostorne instalacije, a jedan od ključnih fokusa u njenom radu je socio-politička realnost i savremeni jezik mladih čijom se analizom filtrira skriveni emotivni, fizički i intelektualni rad.

Realizovala je pet samostalnih izložbi i učestvovala na mnogim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Dobitnica je nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos“ za mlade savremene umetnike, kao i nagrade “Sreten Stojanović“ Fakulteta likovnih umetnosti za dostignuća u skulpturi.

Iako po vokaciji vajar, umetnica Latinović svoj rad fokusira na performansu i video i foto-dokumentaciji, a njihova tema je usmerena na problematizovanje pozicije individue danas, kao i na svakodnevna suočavanja sa brojnim društvenim pritiscima.

Dobitnica je domaćih i međunarodnih priznanja, a njeni radovi deo su mnogih privatnih i javnih zbirki.

Realizaciju izložbe podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.