U trendu

Vukosavjević: Čini se da smo se bolje razumeli pre 100 godina

BEOGRAD – Povezivanje slovenskih naroda u oblasti kulture, afirmisanje prevoda, organizovanje kulturnih ruta, afirmacija bolje kulturne saradnje među slovenskim zemljama, glavne su aktivnsoti Foruma slovenskih kultura, rekao je danas ministar Vladan Vukosavljević na sednici Uprave FSK.

„Stiče se utisak da su se pre 1000 godina slovenski narodi bolje i više razumeli nego danas. Kada su Ćirilo i Metodije krenuli u svoju zajedničku misiju, Sloveni su imali više zajedničkih tačaka i veću zajedničku svest o svom poreklu i identitetu, nego što je to slučaj danas“, kazao je Vukosavljević.

Istakavši da FKS ima izuzetno važne strateške zadatke, svoju misiju i svoje ciljeve, ministar kulture i informisanja kaže da tu pre svega misli na uspešnije predstavljanje slovenskih kulturnih identiteta globalnoj zajednici.

„Zato je to plemenit i važan zadatak i verujem da su svi učesnici do sada zadovoljni radom Foruma“ kazao je Vukosavljević.

On je najavio da će se FKS predstavljati i u gradovima koji će biti kulturne prestonice Evrope poput Rijeke, Plovdiva, Novog Sada…
Andrea Rihter direktorka Foruma slovenskih kultura zahvalila je ministru Vukosavljeviću na izuzetnom ambijentu u kojem se održava sednica FSK, a reč je o zdanju Narodne skupštine, te navela da sledeće godine FSK slavi 15 rođendan i da je zato važno istaći da ta ustanova povezuje 300 miliona Slovena.

„Ukupno 13 država i 13 jezika povezuje naš Forum. Ako Evropa ima 750 miliona ljudi, onda je jasno da Sloveni predštavljaju skoro polovinu stanovništva starog kontinenta“, kazala je Rihter.

Nekadašnja ministarka kulture u Sloveniji kazala je da slovenske zemlje baštine kulturnu tradiciju koja na zapadu ne postoji, navodeći puno jezika i pisama…ćirilicu i latinicu.

„Veoma cenimo sve naše posebnosti i različitosti u FSK. Svaka država ima jedan glas u Forumu, makar ona bila velika kao Rusija ili mala kao Slovenija. Kultura pre svega spaja slovenske narode i države i FSK se trudi da otklanja bilo kakve barijere između slovenskih naroda. Kultura uvek ostaje i ona je ulaganje na dugi rok“, kazala je Rihter.

Ona je najavila veliki sastanak FSK u Ljubljani sledeće godine, te da će novi predsednik uprave FSK biti ministar Vukosavljević, a kao jedan od najvećih izazova projekat: „Slovenske prestonice kulture“.

Na pitanje novinara o odlaganju Festivala ojkača zbog protivljen ja „hrvatskih branitelja“, a koji je 25. avgusta trebalo da bude održan u Hrvatskom domu u Petrinji, Vukosavljević je napomenuo da nije dobro kada politika utiče na održavanje kulturnih manifestacija.

„Naš zadatak je da obeshrabrujemo takve pojave i da udaljavamo dnevnu politiku od kulture. Političari treba da se uzdražavaju od uticaja na održavanja manifestacija iz oblasti kulture“, kazao je Vukosavljević.

Forum slovenskih kultura osnovan je 2004. godine kao međunarodna neprofitna fondacija koja deluje u javnom interesu sa ciljem da afirmiše kulture slovenskih zemalja u evropskom i svetskom kontekstu.

Organizacija danas povezuje kreativna jezgra 300 miliona Slovena iz 13 slovenskih država: Belorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije, Poljske, Ruske Federacije, Slovačke, Slovenije, Ukrajine, Hrvatske, Crne Gore, Češke Republike i Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.