U trendu

Vukosavljević otvorio Kulturni centar u Novom Pazaru

NOVI PAZAR – Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević otvorio je rekonstruisani Kulturni centar u Novom Pazaru, u prisustvu potpresednika Vlade i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića, gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca i direktora Kulturnog centra Huseina Memića, saopštili su iz Ministarstva.

„Ulažući sebe, svoja sredstva, strast, duh i energiju u kulturu učinićemo najbolje što možemo za svoju zajednicu, državu i sve koji će živeti posle nas“, dodao je ministar naglašavajući da je Novi Pazar među gradovima koji izdvajaju najveća sredstva za kulturu u Srbiji, nazivajući ga „najsvetlijom tačkom na kulturnoj panorami Srbije“.

Ministarstvo kulture i informisanja finansiralo je radove na sanaciji krova zgrade, kao i digitalizaciju bioskopa koji se nalazi u okviru ove ustanove i na taj način, kroz konkurs „Gradovi u fokusu“, pomoglo kulturni razvoj još jedne lokalne zajednice.

„Nema razvoja kulturnog života u Srbiji niti održive kulturne politike ako ona ne počiva na lokalnim zajednicama, na entuzijastima, na ljudima koji dišu dahom kulture, misle o kulturi, govore o kulturi“, rekao je ministar koji je ovom prilikom pohvalio lokalne poslenike iz oblasti kulture.

„Sejemo na plodno tlo“, rekao je Vukosavljević, podsećajući da je Ministarstvo, u protekle tri godine, opredelilo 70 miliona dinara za kulturne sadržaj ovog grada.

„Ovo je samo početak“, poručio je Ljajić zahvalivši se Vukosavljeviću ne samo na sredstvima, već i na afirmativnim rečima koje je njegov kolega uputio Novom Pazaru.

„To je jedini ministar koji je posetio Novi Pazar dva puta tokom poslednjih 6 meseci“, dodao je Ljajić.

Kako je rekao Ljajić, u kulturu treba ulagati jer „društvo bez kulture, je obična džungla“, napomenuvši da Kulturni centar u Novom Pazaru godišnje poseti sto hiljada ljudi i najavio buduće projekte u vezi sa njegovim proširenjem.

Prilikom posete Novom Pazaru, ministar je u društvu svog kolege iz Vlade i gradskih čelnika obišao arheloški lokalitet Bedem na novopazarskoj tvrđavi kojim je ovogodišnjim arheološkim istraživanjima utvrđeno da je kula, u predanju poznata kao Džephana, starija nego što se mislilo, odnosno da potiče iz treće decenije 17. veka.

Arheološka istraživanja obavio je Muzej Ras uz izdatu dozvolu Ministarstva kulture i informisanja i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, dok je finansijsku podršku obezbedio Grad Novi Pazar.

Tvrđava ima dvostruki status zaštite, kao pojedinačni spomenik kulture i u okviru šire prostorne kulturno-istorijske celine sa starom čaršijom i kompleksom oko Altun-alem džamije.

Ministar je nakon svečanog otvaranja posetio Gradsku upravu Novog Pazara gde je razgovarao sa direktorima ustanova kulture o mogućnostima unapređenja kulturnih sadržaja u ovom gradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.