U trendu

Za Milicu Rakić glavna, Žilniku počasna nagrada Oktobarca

BEOGRAD – Glavna nagrada 59. Oktobarskog salona pripala je radu „Crvena, da te nema, trebalo bi te izmisliti” Milice Rakić, dok je počasnu dobio Želimir Žilnik, saopštio je danas Kulturni centar Beograda (KCB).

Žilniku se počasna nagrada dodeljuje „kao posebno priznanje za umetničku praksu priznatu i relevantnu na nacionalnom i međunarodnom nivou, koja je jednako relevantna i za nove generacije umetnika, a i za konceptualni okvir ovogodišnjeg salona“, saopštio je KCB.

„Dodelom počasne nagrade, žiri želi posebno da naglasi značaj angažovanih umetničkih praksi ovog autora i filmskog reditelja koje prevazilaze ograničenja i pomeraju granice jezika pokretnih slika“, ističe se u odluci žirija.

Glavna nagrada Oktobrskog salona pripala je kratkom filmu Rakić koji se bavi „istorijskim činjenicama i pričama koje se, bez obzira na svoj lokalni kontekst, dotiču i pitanja kao što su ženska prava, rodna pitanja, učešće i vidljivost žena u javnom životu“.

„Narativ i sadržaj rada, zajedno sa njegovom postavkom u Legatu Vojislava M. Jovanovića Maramba, predstavljaju jednu savršeno zaokruženu kontekstualnu celinu“, ocenili su članovi žirija Lorenco Balbi, Jan Ševalije, Alenka Gregorič, Biljana Tomić i Siniša Ilić.

Žiri je Specijalnu nagradu dodelio Sanji Anđelković za rad „Pogledaj gore! Ja nisam krošnja – ja sam glasnik!“, „kako bi pružio podršku umetničkim istraživanjima i doprinosu koji daju umetnici mlađe generacije“, kaže se u saopštenju.
„Specijalna nagrada se dodeljuje ovom radu koji preispituje umetničke pozicije unutar sistema roda, društveno-političkih uloga i traumatskih trenutaka iz sopstvene prošlosti“, ocenio je žiri.
Poseban pomen pripao je radu Antonija Grgića „Hoće li i dalje ostati u dalekoj budućnosti’ koji je realizovan zajedno sa performerkom Joanom Knežević kao autorkom performansa.
„U potpunosti podržavamo ideju kolektiva KCB-a da se ova saradnja nastavi i da ovo dvoje umetnika sledeće godine predstave nastavak svoje saradnje u okviru redovnog programa KCB-a“, odlučio je žiri.
Žiri je naglasio značaj odluke organizatora KCB-a da preuzme na sebe ulogu i odgovornosti selektora 59. Oktobarskog salona, koji je trajao od 20. oktobra do 4. decembra, i na taj način „ponovo razmotri značaj i poziciju ove manifestacije na umetničkoj sceni“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar