U trendu

Za poljski institut mačke su invazivna vanzemaljska vrsta

VARŠAVA – Ugledni poljski naučni institut klasifikovao je danas domačhe mačke kao „invazivne vanzemaljske vrste“, navodeći kao ključni argument štetu koju nanose pticama i drugim divljim životinjama.

Neki ljubitelji mačaka su emotivno reagovali na pomenutu odluku ovog meseca, a naročito na njenog ključnog kreatora – naučnika Vojčeka Solarca, prenosi AP.

Ovaj biolog u poljskoj akademiji nauka nije bio spreman na takvo neodobravanje javnosti kada je uneo „Felis catus“, što je naučni naziv za običnu kućnu mačku, u nacionalnu bazu podataka koju vodi Institut za zaštitu prirode akademije.

„Baza podataka je već imala 1.786 drugih vrsta navedenih bez prigovora“, rekao je Solarc i dodao da je uzbuna oko invazivne vanzemaljske vrste broj 1.787 možda rezultat nekih medijskih izveštaja koji su stvorili „lažni utisak da njegov institut poziva na eutanaziju divljih i drugih mačaka“.

Solarc je rekao da je sve usaglašeniji naučni konsenzus da domaće mačke imaju štetan uticaj na biodiverzitet s obzirom na broj ptica i sisara koje love i ubijaju.

„Kriterijume za uvrštavanje među vanzemaljske invazivne vrste mačka ispunjava 100 odsto“, naveo je on.

Dorota Suminska, autorka knjige pod nazivom „Srećna mačka“, ukazala je na druge uzroke smanjenja biodiverziteta, apostrofirajući zagađenu životnu sredinu i fasade gradskih zgrada koje mogu da ubijaju ptice u letu.

„Da li je i čovek na listi neinvazivnih stranih vrsta“, rekla je Suminska, navodeći da je mačkama nepravedno pripisana prevelika krivica.

Solarc je to negirao tvrdeći da mačke ubiju oko 140 miliona ptica u Poljskoj svake godine.

Ranije ovog meseca, institut poljske akademije pokušao je da razjasni svoj stav, naglasivši da se „protivi bilo kakvoj okrutnosti prema životinjama“ i tvrdeći da je pomenuta klasifikacija ipak u skladu sa smernicama Evropske unije.

Institut je naveo da sve što preporučuje vlasnicima mačaka jeste da ograniče vreme koje njihovi ljubimci provode na otvorenom tokom sezone razmnožavanja ptica.

„Imam psa, ali nemam ništa protiv mačaka“, rekao je Solarc.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar