U trendu

Zadužbina: “Mascomu” zabranjena prodaja albuma grupe EKV

BEOGRAD – Privredni sud u Beogradu zabranio je privremenom merom diskografskoj kući „Mascom“ dalju prodaju i oglašavanje LP i CD izdanja grupe “Ekatarina velika”, saopštila je Zadužbina Milana Mladenovića.

Kompanija “Mascom” je dužna da u roku od osam dana povuče pet muzičkih izdanja iz prodaje – “Dum Dum”, “Neko nas posmatra”, “Samo par godina za nas”, “Iznad grada” i “Krug”, uz pretnju novčane kazne od 500.000 dinara, navodi se u tom saopštenju.

Sud je te mere, kako se navodi, odredio radi obezbeđenja moralnih autorskih i izvođačkih prava lidera grupe EKV – Milana Mladenovića, kao i njenih članova, jer je kompanjija Mascom izdala i prodavala te nosače zvuka bez navođenja njihovih imena.

Time je navedena izdavačka kuća prekršila zakonsku obavezu da označi autora i izvođača na muzičkom delu.

Direkcija Zadužbine Milana Mladenovića podseća da se još od 2015. godine vlasnik kompanije „Mascom“, kako kažu, bez ikakvog pravnog osnova deklariše kao vlasnik prava nad fonogramima za četiri studijska i dva live albuma, uz tvrdnju da je ta prava otkupio od poslednjeg menadžera sastava EKV.

Oni podvlače da taj menadžer kultne rok grupe ni sam nikada nije bio vlasnik spornih fonograma, jer su stvarni vlasnici izdavačka kuća PGP RTS za studijske albume, kao i članovi grupe EKV za live snimke.

Iz Zadužbine dalje tvrde da od tada, kuća „Mascom“ izdaje piratska izdanja za koja nije dobio dozvolu ni vlasnika fonograma niti obnovio ugovore sa autorima i interpretatorima.

Mesecima unazad traje sukob Zadužbine Milana Mladenovića sa ovom muzičkom kompanijom, a sve je intenzivnije počelo kada je „Mascom“ krajem 2020. godine objavio javni konkurs za muzičko takmičenje sa imenom EKV u naslovu.

Po idejnom konceptu to takmičenje je slično već poznatoj ustanovljenoj nagradi “Milan Mladenović”, u vlasništvu Zadužbine MM, čiji su laureati do sada bili alternativni rok bendovi “Artan Lili” (2019) i “Dram” (2020).

Nakon tog spora u vezi sličnog konkursa za koji „Mascom“ nije imao prava u korišćenju imena EKV, Zadužbina navodi da vodi nekoliko sudskih sporova po raznim osnovama protiv kompanije “Mascom” i njegovog partnera “Tin Drum”, bivši članovi EKV-a, kao i PGP RTS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar